Yaklaşık bir hasta önce yayınladığımız ‘EKG’yi Anlamak: Vaka Analizi Yapıyoruz’ (bu yazıyı okumadan önce okumanızı tavsiye ederim) adlı yazımızdaki vakanın şimdi ise analizini yapıyoruz.

Aşağıda EKG’ye tekrardan bakabilirsiniz. Vakanın tasvirine ise buradan ulaşabilirsiniz. 

Önce genel analizlerimize bakalım.  

EKG’nin Genel Analizi

  • Hız : 50 vuru/dakika
  • Ritim : Sinüs Bradikardisi
  • ORS aksı : Normal (+42 derece)
  • P dalgası : Normal
  • PR mesafesi : Normal (160 msn)
  • QRS süresi : Normal (76 msn)
  • T dalgaları : Normal
  • QTc mesafesi : Normal (407 msn)

Ek yorumlar;

EKG’de kalp hızında hafif değişkenlik dikkati çekmektedir – ardışık QRS kompleksleri arasındaki dumanbet mesafe (RR mesafesi) hafif de olsa değişkenlik göstermektedir. Bu nadir bir durum olmayıp solunumla beraber kalp hızında değişkenlik görülebilmektedir.

Şimdi ise tek tek sorularımızı cevaplayalım.

1. EKG’de ne görüyorsunuz?

EKG’de hafif sinüs bradikardisi vardır ancak diğer yönlerden normal bir EKG’dir.

2. Kalp hızını nasıl hesapladınız?

Kalp hızını ölçmek için kullanılan çeşitli yöntemler vardır:

  • Standart kağıt hızı olan 25 mm/sn hızında her bir dakikalık EKG kaydında 300 büyük kare olacaktır. Bundan dolayı ardışık iki QRS kompleksi arasındaki büyük kare sayısını hesaplayıp – ki bu örnekte 6’dır – 300’e bölersiniz (300/6) kalp hızının (50 vuru/dakika) bulursunuz.
  • Daha doğru sonuç veren alternatif bir metot da büyük kareler yerine küçük kareleri saymaktır. Bu metotta bir dakikalık EKG kaydında 1500 küçük kare olduğunun hatırlanması gerekir. Ardışık iki QRS kompleksi arasındaki küçük kareler sayılır ve 1500’e bölünür.
  • Yukarıdaki metotlar ritim düzenli olduğunda en iyi şekilde kullanılırlar. Eğer ritim düzensiz ise (atriyal fibrilasyon) 30 büyük kare uzunluğundaki EKG şeridindeki QRS komplekslerinin toplam sayısı hesaplanır. 30 büyük kare 6 saniyelik bir EKG kaydına eş değerdir (kağıt hızı 25 mm/saniye olduğunda). Bu yüzden 30 büyük kare içindeki QRS kompleks sayısı hesaplanır ve sonrasında bu sayı 10 ile çarpılarak 60 saniye içindeki QRS kompleks sayısı yani kalp hızı hesaplanır.

3. Kalp hızı normal mi?

Genel olarak, bradikardi 60 vuru/dakikanın altındaki kalp hızı olarak tanımlanır. Ancak klinik verilerin her zaman hasta bağlamında değerlendirilmesi gerekir. Atletik bir geçmişi olan bu genç hastada rölatif yavaş kalp hızı olağan dışı değildir. Bu durumda hafif bir sinüs bradikardisinin klinik bir önemi yoktur.

4. Bu hastada yapılması gereken başka bir tetkik var mı?

Hayır – hastaya EKG’sinin normal olduğu söylenmelidir.

YORUMLAR

  • EKG değerlendirilmesinin, daha doğrusu her hangi bir test sonucunu değerlendirmenin en önemli prensiplerinden biri, bulguları klinik bağlamları içerisinde değerlendirmektir. Sinüs ritminde kalp hızının normal aralığı 60-100 vuru/dakika olmasına rağmen, 50 – 60 vuru/dakika arasındaki kalp hızları çok nadiren klinik öneme sahiptir ve klinik sonucu etkiler. Eğer hasta atletik ise hafif istirahat bradikardisinin olması nadir görülen bir bulgu değildir ve bunu patolojik olarak değerlendirmemek önemlidir.
  • EKG değerlendirirken sorulması gereken ilk soru hastanın nasıl olduğudur. Bu size doğru değerlendirmeyi yapmak için ihtiyacınız olan klinik içeriği sağlayacaktır. Benzer bir şekilde hastanın kimlik bilgileri ve kaydın tarih/saatini EKG’nin üzerine not ederken aynı zamanda hastanın klinik durumu hakkında da bilgi yazmak alışkanlık haline getirilmelidir. ‘Hasta çarpıntıdan yakınıyor’ ya da sadece ‘Rutin EKG – hasta asemptomatik’ şeklinde kısa bir not yazılabilir. Bu daha sonra EKG’yi değerlendirecek olan kişiye kolaylık sağlayacaktır.
  • Hafif sinüs bradikardisi ilaç tedavisinin (özellikle beta blokerler, digoksin, ivabradin ya da verapamil gibi hız kısıtlayıcı kalsiyum kanal blokerleri) bir sonucu olabilir. Sistemik etkileri de olabilen beta bloker göz damlaları da unutulmamalıdır.
  • aVR ve V1 derivasyonunda görülen T dalga inversiyonu normal bir bulgudur.

**

EKG ile bilginizi aşağıdaki kaynaklardan daha fazla geliştirebilirsiniz.

Sipariş vermek için görselin üzerine tıklayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.