Evet.

Hemşireler İçin Yeni Bir Fırsat yazı serimizin dördüncüsü ile devam ediyoruz. Bu yazımızın konusu ise ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI.

Daha önceki Hemşireler İçin Yeni Bir Fırsat yazılarını okumadıysanız aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz. Mezun olanlar ve var olan işinden memnun olmayan hemşireler için yeni alanlara yönelmek ile ilgili sizlere fikir verebilir.

  1. Hemşireler İçin Yeni Bir Fırsat: Hasta Okulları
  2. Hemşireler İçin Yeni Bir Fırsat: Platform Hastaneler
  3. Hemşireler İçin Yeni Bir Fırsat: Nadir Hastalıklar

Üstteki yazı serisini okuduğunuzu varsayarak dördüncü serim olan ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI konusunun hemşireler için nasıl bir fırsat olabileceğine geçiyorum. Okumadıysanız bu dördünün bir birinden bağımsız olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat öyle değil. Bu sağlık sisteminin karmaşık yapısının içerisinde bir bütündür. Sadece birine odaklanarak başarılı olmanız çok zor.

Son 20 yılda ülkemizde özel sektörünün gelişimi sağlık alanında çok hızlandı. Bunu özel hastanelerinin sağlık sisteminin içerisindeki oranına bakarak çok rahat anlayabilirsiniz. Aynı zamanda ülkemizde özel hastanelerinin artması paralelinde özel sağlık sigorta şirketlerininde artığını görebiliyoruz.

Özel sağlık sigorta şirketlerinin artması ile birlikte hemşireler özel sağlık sigorta sisteminde 3 farklı yönden kendileri için fırsat yaratabilirler.

Bunlar;

  1. Sağlık sigortası provisyon ve strateji oluşturma
  2. Sigorta ve medikal danışmanlık yapma
  3. Sağlığı koruyucu (farkındalık) projeleri oluşturma

Tek tek maddeleri inceleyelim.

1. Sağlık sigortası provisyon ve strateji oluşturma

Özel hastanede çalışan yakın bir arkadaşım hep yarı zamanlı çalışmak istediğini söylüyordu. Bu durumu nasıl yapacağını sorduğumda bilmediğini söylüyordu. Sonra bir şekilde özel hastaneden ayrılıp, özel bir sağlık sağlık sigorta şirketinde provizyon bölümünde işe başladı. Baştan zorlandığını ifade etmişti. Yakın bir zamanda konuştuğumda ise artık sistemini çözdüğünü ve yarı zamanlı çalışarak istediği ücreti aldığını söyledi.

Ne yaptığını sorduğumda ise; özel sağlık sigortası olup, özel hastanelere giden kişilerin orada yapılan tedavi, tetkik ve işlemlerin kişinin var olan özel sağlık sigortası poliçesine uygunluğuna baktığını ve duruma göre onay verip vermediğini belirtti.

Bu işin saat ücretli yapılabildiğini ve isteyenlerin ise gece nöbetlerine kalarak saatini doldurabildiğini belirtti. Yüksek lisans ve doktora yapan hemşireler veya kendisine hastane dışı yeni bir kariyer planlayanlar için iyi bir alternatif olabileceğini düşünüyorum.

Bu alanda çalışmak için genellikle özel sektörde hemşire olarak çalışmış olmak gibi bir kriter istendiğini belirtmek isterim. Çünkü özel sektörde çalışan hemşire ister istemez hastaya işlem yaparken hastanın sigortası ile ilgili bilgilere de sahip olduğu için deneyimlerinin provizyon sırasında önemli bir deneyim oluşturuyor.

Ayrıca sağlık sektörünün bu yönünde işinizi iyi yaptığınız sürece yükselme durumunuzun olduğunu bilmenizi isterim.

2. Sigorta ve medikal danışmanlık yapma

Hemşirenin danışmanlık rolünü iyi kullanan hemşireler özelleşen sağlık sisteminde önemli bir güç elde edeceklerdir.

Özel sağlık sigortaları kar yapmak amaçlı hastalarına yaptıkları sigortadan dolayı ödeme yapmak istemezler. Ödeme yapmamalarının için ise kişilerin hastalanmaması, var olan hastalığının kötüleşmemesi ve hatta daha iyi hale getirmek için çaba sarf ederler.

Bu durumda kronik hastalıkların artması ile birebir hasta takibinin yapılması, hastanın sağlık sigortası ve diğer şekilde maliyet etkin yönlendirilebilmesi için danışman bir hemşireye ihtiyaç duyacağı kesindir. Uzaktan sağlık takibi vs gibi uygulamalar bu işin kurumsallaşmış yapılarıdır. Ülkemizde bu yapı hala tam yaygınlaşmamıştır. Örneğin, Allianz Sağlık Sigortası Dr. Allianz ile böyle bir hizmet vermeye çalışmaktadır.

Bu sistemde hemşirenin kendini hastanın primer temsilcisi bir danışman olarak kendine yer etmesi hemşireliğin güçlenmesi ve hemşirelere yeni iş alanları açması açısından bir fırsat sağlayacaktır.

Bu konuda projeler geliştirip özel sağlık sigortaları ile masaya oturup, hem özel sağlık sigortası hem de hasta için iyi uygulamalar geliştirebilirsiniz.

3. Sağlığı koruyucu (farkındalık) projeleri oluşturma

Bu madde ise biraz farklı. Bu maddeyi tüm alanlar ve sektörler için kullanabilirsiniz.

Özel sağlık kuruluşlarının sık sık sosyal sorumluluk projeleri yaptığını görürüz. Örneğin; Abdi İbrahim’im Akıllı İlaç Kullanımı Projesi, Acıbadem’in Meme Sağlığı Projesi, Memoril Hamileyim Projesi, Koç Üniversitesi Hastanesi Diapedia Projesi vs.

Bu tarz sağlığı koruyucu ve farkındalık projelerinin özel sağlık sigortalarının rekabet ortamında çok fazla ihtiyacı var. Bir özel sağlık sigortasının fark yaratması için marka değerini güçlendirmesi gerekmektedir. Bu durumu hemşireler olarak fırsata çevirip, çalıştığımız ve eğitim aldığımız alanlardan özel sağlık sigortasının işine yarayacak şekilde projeler geliştirebiliriz.

Proje geliştirirken var olan sağlık trendlerini, gözünüze kestirdiğiniz özel sağlık sigortasının ihtiyacını, kendi bilgi ve deneyimlerinizi ve projenin uygulanabilirliğini ciddi düşünmeniz gerekir. İyi bir şekilde yapılandırmadığınız projelerinizi sunmamanızı rica ediyorum. Çünkü özel sağlık sigortları tarafından olumsuz bir bakış oluşmasını hem kendiniz hem de hemşirelik camiası için istemeyeceğinizi düşünüyorum.

Ayrıca hemşireler olarak proje tabanlı eğitime geçerek bu yapıya hemşirelerimizin öğrencilik yıllarından hazırlanmalarını sağlayabiliriz. Hatta öğrenci iken bu tarz projeleri geliştirmek daha kolay olduğunu düşünüyorum.

Bu üç madde aslında biraz detaylandırıp artırılabilir. Burada yapmanız öncelikle böyle alanların olduğunu bilmek daha sonra alanlar hakkında kendinizi daha fazla geliştirmek. Bu süreçleri içtenlik ve sebat ile yapan hemşirelerin başarılı olmama durumlarının düşük olduğunu düşünüyorum.

Bu tarz konularda plansız ve programsız yola çıkmayın. Özel sektör sizi üzebilir. Benden demesi..

Umarım faydası olur.

Takipleşelim https://www.instagram.com/dijitalhemsire/

Sevgilerimle.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.