Merhabalar;

Bu yazımı bugün doktora dersimizde Farmakolog arkadaşlarım sunum yaparken bahsettikleri bir sorundan esinlenerek yazmaya karar verdim. Uzun zamandır ise bu Hasta Okulları ile ilgili yazı planlıyordum. Nasip bugüneymiş..

Hasta Okulları hemşireler için bir fırsattır..

Neden mi?

  • Çünkü, hasta ile en fazla zamanı geçiren hemşire hastaları eğitmek için en fazla ulaşılabilir bir gruptur.
  • Çünkü, sektörün içinde performans kaygısı ile cebelleşen doktorların tedaviyi bile düzenleyecek vakitleri yok iken eğitimin hemşireye kalması bir avantajdır.
  • Çünkü, hemşireler hastaları uzun süreli takip ederek hastalığının seyri ve iyileşmesi açısından sürdürülebilir yapı oluşturabilir.
  • Çünkü, mesleki imajı vs düşük olarak algılanan hemşirelik mesleğinin son kullanıcı ile teması sayesinde imajsal sorunlarının çözümünde toplumun desteğini alabilir.
  • Çünkü, hasta derneklerine aktif katılarak hastaların sorunlarının tedavi kadar önemli olan tedaviyi doğru uygulayabilme durumların geliştirerek danışman rolünü geliştirebilir.
  • Çünkü, hemşirelik mesleğinin kendini geliştirmesi için hasta okulları ile ilgili girişimler kurabilir.
  • Çünkü, hemşirelikte branşlaşma ile ilgili hasta okulları önemli fırsatlar sunar.
  • Çünkü, halk sağlığı hemşireliği gibi önemli bir alanın yok olmasını engeller.
  • Çünkü, sağlığın geliştirilmesi kavramı çerçevesinde kendine yeni roller ve sorumluluklar kazandırabilir.

Çünkülerimi daha fazla artırabilirim.

Bu kadar çünküden sonra Hasta Okullarının ne olduğu ile ilgili kafanızda soru işaretinin canlandığını düşünüyorum. Kısaca açıklayalım.

Hasta Okulu Nedir?

Hasta okulu, hasta ve hasta yakınlarına sunulan bir sağlık hizmetidir. Bu “okul”un amacı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin eğitim salonlarında hasta ve yakınlarına yönelik düzenli ve sürekli eğitim programları düzenleyerek, yaşamında zorluklar ile karşılaşan kronik hastalara gündelik sorunlarının çözümünde yardımcı olmak ve hastalıkları ile birlikte daha kolay yaşamalarını sağlamaktır. Hasta okulu, aynı zamanda benzer problemleri olan hastaların tanışmasını ve dayanışmasını da hedeflemektedir.

 Hasta Okullarında Neler Öğretilmektedir?

Hasta okulu; Astım, Kronik Böbrek Yetmezliği, Obezite, Kronik Kalp Hastalıkları, Hipertansiyon, Menapoz, Diyaliz, Bel Boyun Ağrıları, Kadın Kanserlerinde Tarama, KOAH, Tüberküloz, Sigara, Meme Hastalıkları, Gebe Eğitimleri, Diyabet Eğitimleri vb. konularda eğitimleri içermektedir. Hasta okulunda, hastaların gündelik yaşamlarında karşılaştıkları sorunların (yeme, içme, sosyal yaşantı, gezme, iş yaşantısı, özel yaşantı vb.) pratik çözümleri anlatılmaktadır. Belirlenen zaman dilimlerinde hastalar, uzmanlar ile yalnız kalarak özel sorunlarını konuşabilmektedir.

Hasta Okulu Programları Nasıl Uygulanmaktadır?

Hasta okulunda konular, alanında uzman sağlık personeli tarafından sunulmaktadır. Eğitimin ikinci bölümü hastalardan gelen soru ve sorunların yanıtlanmasına ayrılmaktadır. Ayrıca hasta okulu kapsamında hazırlanan broşür ve hasta el kitapçıkları ile eğitim desteklenmektedir.

Diyabet okullarında alanlarında uzman kişilerden oluşan bir ekip tarafından genel diyabet eğitimleri verilmekte, ayrıca her eğitim toplantısında diyabetle ilgili özel bir konu daha detaylı olarak anlatılmaktadır.

Gebe okullarında gebelik ve beslenme, doğum ve nefes egzersizleri, emzirme, bebek bakımı, loğusa bakımı ve aile planlaması eğitimleri verilmektedir.Gebe eğitimleri bu konuda eğitici eğitimi almış ebe ve hemşireler tarafından gerçekleştirilmektedir. Gün içinde sürekli devam eden gebe eğitimlerinin dışında, ön kayıt ile katılımcıların belirlendiği, haftada 1 gün gerçekleştirilen ve 5 haftanın sonunda katılım belgesinin verildiği gebe eğitim kursları da düzenlenmektedir. Bu kurslara gebelerin eşleri de katılabilmekte olup, kursa devam esastır. Kurs için herhangi bir ücret istenmemekte olup, gebe eğitim hemşiresine kayıt yaptırılması yeterlidir.

Hasta Okulu’na Nasıl Kayıt Olunacak ve Ne Kadar Ödeme Yapılacaktır?

Hasta Okulu İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nün hasta ve yakınlarına sunduğu ücretsiz bir sağlık hizmetidir. Programa katılmak için kayıt gerekmemekte olup, sadece gebe eğitim kursu için gebe eğitim hemşiresine kayıt yaptırılması gerekmektedir.

Buraya kadar Hasta Okulları ile ilgili bilişsel çerçevemiz oluştuysa biraz daha bilgi vermek istiyorum.

Şu an için İstanbul Sağlık Müdürlüğü bünyesinde var olan hasta okullarını aşağıda listelemeye çalıştım.

  • Gebe Okulu
  • Diyabet Okulu
  • Kalp Okulu
  • Obezite Okulu
  • Stoma Okulu
  • Onkoloji Okulu
  • Bel Okulu
  • Hasta Okulu (Genel)
Hasta Okulu Katılımcı Sayıları

Buradaki hasta okulunda eğitim verilmiş hasta sayısındaki hızlı artışı gösteren farklı bir grafik paylaşmak istiyorum. Hasta okullarının geleceği ile projeksiyonu göstermesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

Yıllara Göre Eğitim Alan Hasta Sayısı

Daha önce kurmuş olduğum Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Platformu’nda yayınlamış olduğum yazıda 2017 yılında 700.000.000 dan fazla hastanın doktora başvuru yaptığını belirtmiştim. Bu başvuru sayısının artacağını düşünürsek bu alan gelecek vaad etmektedir. Yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Hemşirelik mesleğinde özellikle yüksek lisans ve doktora yapan arkadaşlarımızın alanları ile ilgili bir hasta okulunu sahiplenmeleri gerektiğini düşünüyorum. Sahiplenilen hasta okuluna uygun sağlık ve eğitim modelleri ile hizmet verilmesinin sağlanması yapılan etkinliğin bilimsel temelli olmasını sağlaması açısından önemlidir.

Biraz emek ile geleceğini şekillendirmek isteyen ve bu alanda desteğe ihtiyacı olan arkadaşlarımız bana ulaşabilir.. Çünkü bu alanlar ile sıkı çalışıyorum.

Hep birlikte sağlık sisteminin zorluklarını fırsata çevirelim..

3 YORUMLAR

  1. Hasta okulları konusunda hemfikirim insanların hastaneden evlerine gidince yapayalnız ve çaresiz kalmaması gerektiğine inanıyorum . teşekkürler

  2. Hemşireler hastaları olmasalar bile ailelerinin akrabalarının tanıdıklarının sağlık,günluk yaşam vs.sorunlarına zaten çözüm üretip bilgileri doğrultusunda eğitici rolünü gösteriyor. Toplumda yerine getirebildigimiz bu rolun görmezden gelinmemesi için bir fırsat belki de.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.