İnsülin enjeksiyonu deri altı yağ dokuya uygulanmalıdır.

Yağ dokusu içine yapılan insülin dengeli bir şekilde emilir. Fakat insülin kas içine uygulanırsa, yağ dokusuna uygulanan insülinden 2 kat daha hızlı emilir. Ve kişide hipoglisemi tablosu oluşabilir. Kas içine enjeksiyon yapmamak için iğne uçlarının uzunlukları kontrol edilip iğneye göre uygun kavrama yöntemi kullanılmalı ve enjeksiyon yapılırken gereğinden fazla bastırılmamalıdır.

  • Ayrıca yağ dokusuna enjeksiyon yapmak kas içine enjeksiyon yapmaktan daha az acı verir.
  • Deri kalınlığının ise; kişinin cinsiyeti, yaşı ve kilosuna değişmediği tüm enjeksiyon bölgelerinde ortalama 2mm olduğu bilinmektedir.

İNSÜLİN UYGULAMA BÖLGELERİ

  • Omuz başlarının 4 parmak altı ile dirseklerin 4 parmak üstü arasında kalan alan içerisine enjeksiyon yapılmalıdır.

  • 4 parmak altı ile dizin 4 parmak üstünde kalan alan ve pantolon ütü çizgisinin dış kısmı ile pantolon yan dikiş çizgisinin ön kısmında kalan alan içerisine enjeksiyon yapılmalıdır.
  • Göbek deliğine ve çevresi ne ikişer parmak geride kalan alan içine enjeksiyon yapılmalıdır.

  • Her 2 kalça da 4 eşit parçaya bölünerek üst dış tarafta kalan alan içerisine(pantolon cebinin üst kısmı) enjeksiyon yapılmalıdır.

İNSÜLİN UYGULAMASINDA BÖLGE SEÇİMİ VE ROTASYON TEKNİĞİ

  Bölge şeçimin de dikkat edilecek noktalar;

  • İnsülin yapılan bölgede şişlik, sertlik, morarma, açık yara, enfeksiyon fashionbet varsa o bölge kullanılmamalı
  • Kişinin yaşam tarzı ve el becerisine göre bölge seçilmeli
  • İnsülin uygulamasından sonra çalıştırılacak bölgelere insülin enjeksiyonu yapılmamalıdır. Örneğin; ROM egzersizi yaptırılacak bireye ekstremitelerden enjeksiyon yapılmamalı, bisiklet binmeden önce bacaklardan insülin yapılmamalı

  Rotasyon Tekniği

  • Bölgeler arası rotasyon yapmadan ve devamlı aynı bölgeleri kullanarak insülin uygulamak vücutta morarma, ağrı, hassasiyet ve kızarıklığa sebep olur. Önlem alınmazsa ve aynı bölgeler kullanılmaya devam edilirse vücutta lipoatrofiler ve lipohipertrofiler oluşabilir.

Rotasyon için;

  1. Yöntem: Vücutta kullanılabilirlik durumuna göre 4 ana bölge seçilir. Her bir bölge 8 küçük alana(2-2.5 cm aralıklarla) bölünür. Ve sırayla her doz farklı alana uygulanır. Bölgeler saat yönünde değiştirilerek kullanılır. Böylece aynı bölgeye ayda 1 kez uygulama yapılmış olur.

  

 

  1. Yöntem: Vücutta kullanılabilirlik durumuna 4 ana bölge seçilir. Her bölgeye 1 hafta süre ile insülin uygulanır. Diğer hafta başında saat yönünde diğer bölgeye geçilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.