Görsel URL: http://www.bellabeat.com/blog/media/blog_breatst-cancer.png

Tüm mesleklerde hasta eğitimi çok önemlidir. Bu konuda hekimler, hemşireler, ebeler ve diğer sağlık mesleklerini icraa edenlerin toplum üzerinde sorumlulukları vardır. Toplumun sağlığını geliştiren meslekler olarak bu bilgileri her yaş kadınlarımıza aktarmalıyız. Bu konuda yapılan her bir eğitim, farkındalık birilerinin hayatını kurtarabilir ya da hayat kalitesini artırabilir.

Bu yazımızda kendi kendine meme muayenesi ile ilgili sağlık çalışanlarının bilmesi gereken bilgileri sizlere vermeye çalışacağız.

Özellikle bir kadınsanız bu bilgileri kendiniz için iki kere okuyun, okutun.

1. KMMM’ne kaç yaşında başlanmalıdır?

18 yaşından itibaren her ay adetimizin bittiği ilk hafta içerisinde mememizi muayene yapmalıyız.

2. KKMM ne işe yarar ?

Muayenenin amacı meme dokumuzu tanımak ve oluşan en ufak bir değişikliği erken dönemde fark edebilmektir.

3. KKMM sırasında kitle hissedenler hangi bölüme başvurmalıdır?

Genel Cerrahi

4. KKMM nasıl yapılır?
  • Banyo öncesi veya sonrası KKMM için en uygun zaman olacaktır.
  • Ayna karşısında her iki memenizi (inspeksiyon yöntemiyle) gözle muayene etmeliyiz. Meme Kanserinde daha önce yazmış olduğum (buradan okuyabilirsiniz) belirti ve bulguları aramalıyız. Kızarıklık, asimetri, portakal kabuğu görünümü, sıvı gelmesi, çukurlaşma vs.
  • Kollar kaldırarak kontrol edilmeli
  • Kollar bele koyulup öne doğru eğilerek kontrol edilmeli
  • Muayene bölgesi belirlenmeli. Alt sınır sutyen alt çizgisi, üst sınır köprücük kemiği, iç sınır göğüs kafesi ortası, dış sınır koltuk altı ortasından aşağıya inen çizgidir.
  • Muayene sırasında işaret, orta ve yüzük parmakları kullanılmalıdır.
  • Parmak uçları ile köprücük kemiği altından başlayarak memenin dış yüzünden başlayıp iç tarafına doğru daire çizerek muayene edilmeli.
5. Peki, hep aynı şiddette mi bastıracağız?

Hayır, işaret ve orta parmakları birlikte hareket ettireceğiz. Yüzük parmağını yönümüz belirleyerek yüzük parmağımızı bir yanına kaydırıp diğer parmaklarımızı yanına getirerek bastırmalıyız.

Tabi ki hep aynı şiddette bastırmayacağız. Her noktaya 3 farklı şiddetle bastırmalıyız. Hafif, orta ve şiddetli basınç. Bunun sebebi aynı noktada 3 farklı tabakanın herhangi birinde kitle olabilmesidir.

Hafif basınç yüzeydeki kitleleri belirlemek için, orta basınç orta seviyedeki kitleleri hissetmek için, şiddetli basınçta ise kaburga kemiklerimizi hissedene kadar bastırarak böylece daha derindeki kitleleri saptayabiliriz.

6. Ne zaman Mamografi çektirmeliyiz?

Meme kanseri mamografi ile teşhis edilir. Bu nedenle herhangi bir sıkıntıda genel cerrahi bölümüne başvurmalısınız, ayrıca 40 yaşını geçmiş her kadın yılda 1 kere mamografi çektirmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.