Görsel URL: http://www.arrajol.com/sites/default/files/2018/01/29/181926-4.jpg

 

** Başlık ilginizi çekmiş olabilir. Bu yazıyı okuduğunuzda bize hak vereceksiniz. 

Ülkemizde şöyle bir sıkıntı var ki bu çok mühim.

Hemşirelik üstüne uzmanlaşılması gereken birçok alanda lisans hatta önlisans programı olarak açılıyor.

Hemşirelikte Yönetim de bunu kaptırdı gidişat onu gösteriyor malesef, yakın zamanda korkarım ki Dahili Bakım Uzmanı, Cerrahi Bakım Teknikeri, Sağlık Esasları Uzmanı, Sağlık Eğitim Öğretimcisi (ki bi ara vardı, yine açılırsa şaşırmam), Kadın-Çocuk Sağlığı ve Bakımı Hizmetleri vb. olacak (üstelik ebeliğin dahi hemşirelik üstüne temellenmesi gerektiği tüm dünyada ciddi kanıtlarıyla birlikte tartışılıyorken) ATT’ler acil afet yönetimi hemşireliğinin yerine yerleştiriliyor.

Geriatri bölümü bakıyorsunuz.. Antalya’da ilki kurulmuştu ve kurucu profesörü yaşlı bakımı bizim işimiz diyebiliyor. Yaşlı Bakımı Teknikerliği de var, hatta hekimler bile bakıyorsunuz hemşirelerin yapması gereken alanlarda boy gösteriyor..

Gidişat çok VAHİM!

Bizim profesör doçentlerimizin çoğu da kafalarını kuma gömer gibi, yok akademik teşfik, yok şu bu yayın yapayımdan derdinde genelde pek adım atmıyor. (Çoğu bilimsel makalenin orijinallikten uzak olduğu kanıtlanmıştır. Bilime yüksek katkılı çalışma az, yayın yapsınlar tamam da daha nitelikli yayınlar artsın ama bir akademisyenin tek kaygısı ve emeği bunun üzerine ağırlıklı yürümemelidir).

Onlar da diyor ki hemşireliğin bu sorunlarıyla dernekler ilgilensin, onların başındakiler kim? Kaç tanesi bu hemşireliğin önündeki en önemli ve öncelikli soruna adam akıllı eğilebilmiş?

Şimdi denecek ki e.. her alanda uzmanlıklar olmalı, olsun da bir hekimin, diş hekiminin, veterinerin vb uzmanlık alanlarına kimse direkt lisans seviyesinde balıklama atlayabiliyor mu olsa olsa o uzmanın yanında teknisyen olabilir. Hemşirelik uzmanlıklarına ciddi rakipler sokuluyor hatta uzmanlıklar elinden çalınıyor, meslek itibarsızlaştırılıyor. Hatta içi boşaltılıyor farkında mısınız???

Güzel, şimdi iş sağlığı uzman hemşireliği eğitimi başlamış lakin işin sahası, lisans önlisanstan başlayıp bu uzmanlığı alanlar ve bunun üstüne ilerleyenlerle dolu olacak ve işin bir de uzman hekimliği de var, size sağlanan yasal zemin ve pratikte sağlanan da oldukça sınırlı, yani bilgi hayat bulamıyor ve zamanla da elinizden çalınıyor ya da kayıp gidiyor, öyle değil mi?

Burada yapılması gereken en radikal ve öncelikli adım ne olmalı?

Bu konu çok yönlü ele alınmalı, herkes yıllardır konuşuyor ama dişe dokunur çözüm öneren hatta hamle yapan yok..

Ben söyleyeyeyim burada en radikal adımı;

Hemşirelik Fakülteleri, Yöneticileri ve Dernekleri Hemşirelik Federasyonunu kurmalı bir an evvel ve şura toplantıları başlamalı. Dolu dolu gümbür gümbür olmalı, öğrenci federasyonları, klinik saha hemşire yöneticileri hatta bağımsız üyeler de bu oluşumda yer almalı..

İkinci adım ilk adımdan itibaren çok iyi iletişim ve halkla ilişkiler ve reklamcılık uzmanları ile çalışmalılar. Bir çok firma inanıyorum ki sponsor olacaktır. Öncelikle güçlü bir kamooyu desteği oluşturulmalı.

Üçüncü adımda tüm kanıtlarıyla sorun akil çevrelerle de Kongre, Çalıştay, Tv vb. platformlarda tartışılacak gündem oluşturulmalı.

Dördüncü adımda; Tüm kanıtları ve birikimleriyle konu Bakanlık, Başbakanlık, Parti Yöneticileri, Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi nezdinde canlı tutulacak, Tıpta Uzmanlık gibi Mühendislik alanları gibi Hemşirelik Uzmanlık gelişimi için mutabakat oluşturulmalı.

İş Analistleri ile birlikte alan ihtiyaçları tespiti daha net olarak yapılacak, planlama, uygulama ve değerlendirme süreçleri başlayacak ve buna kaynak fon oluşturulmalı, kaldı ki Nursing Now 2020 ise biz de diyeceğiz ki Hemşirelik 2071 gibi ülke politikasına ve uluslararası uyumlu hedeflere de göre ciddi politikalar üretilmeli ki WHO konuyu sahiplendiğinden Bakanlığımız da aslında bundan birinci elden sorumlu olmalı.

En azından profesörlerimizi, dernek yöneticilerimizi bu işler için en müsait kişiler onları buna hazırlamak, uyandırmak ve güdülememiz gerekmektedir.

Bunu da en çok gençler, genç öğrenci hemşireler, hemşireler hatta akademisyenler ve hatta daha nitelikli sağlık hizmeti almada bunun öneminin farkında olan topluluk ve paydaşlar sık sık talep ederek başarabilirler..

Ne dersiniz, insanlık tarihi kadar eski olan hemşirelik mesleği, bilinen tarihle en yüksek ilerlemesini dünyada ve ülkemizde bu yüzyılda yapmışken, yine aynı yüzyılda ciddi bir aşınmaya, itibarsızlaştırmaya, içi boşaltılmaya, yetkisizleştirilmeye, etkisizleştirilmeye ve yok edilmeye doğru mu gidiyor?

Bununla mücadele kolay olmayacak ama inanıyorum ki biz hemşireler yeniden ve çok daha güçlenerek bu mücadelenin üstesinden geleceğiz ve mesleğimiz kazanacak…Sayılı günler yakındır!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.