Resim URL: http://www.sanal-hastane.com/wp-content/uploads/ameliyathane.jpg

 

Hastanelerin en yoğun iş temposuna sahip kritik bölümlerinden biridir. Ameliyathanelerde çalışan tüm kişiler sürekli sirkülasyon halindedir .

Ameliyathanede çalışmak büyük bir ekip işidir.

Ekip olarak inceleyecek olursak; hemşireler, anestezi doktorları, anestezi teknisyeni ve anestezi teknikerleri, ameliyathane teknikerleri, merkezi sterilizasyon görevlileri ve cerrahlardan oluşan profesyonel bir sağlık hizmeti veren kadroya sahiptir.

Fiziki olarak inceleyecek olursak;

Enfeksiyon kontrolü ve fonksiyonel işleyiş açısından temiz alanlar (ameliyathane odaları, steril malzeme ve cerrahi yıkanma odaları) ve kontamine alanlar ( hasta girişi, giyinme, ofis ve ameliyat sonrası bakım alanları) birbirinden koridorlarla ayrılmış olmalıdır.

Ameliyathane diğer bölümlerden ayrılmış, mümkünse antibakteriyel etkili boya ile boyanmış, tüm yüzeyleri kolay temizlenebilir bir malzeme ile kaplı ve özel havalandırma sistemine sahip olmalıdır.

Temiz alana cerrahi giysi, bone ve maske ile geçilmelidir.

Ameliyathanenin ısı, nem, ışıklandırmaları düzenli olarak takip edilmektedir.

Çalışan personel daima ergonomiye uymalıdır çünkü personel yaralanmaları ve iş kazalarının fazla olabileceği bir bölümdür.

Şimdi gelin ameliyathanede hasta transferine uzaktan bir göz atalım;

Preoperatif hastalar ameliyathaneye kabul edildikten sonra, güvenli cerrahi kriterleri uygulanarak hasta kabul edilir ve kimlik doğrulaması ve kontrolü yapılarak, ameliyat odasına alınır.

Hastanın ameliyat öncesi hazırlıkları yapılır, ameliyat masaları ameliyat setleri kullanılan cihazlar vs hepsi önceden hazırlanmalı ve sterilizasyon açısından tarihleri ve malzeme paketleri kontrol edilmelidir .

Hasta bu aşamalar yapılırken, vital bulgu takibi amaçlı monitörize edilir. Damar yolu kontrolleri yapılır. Hastanın kimlik doğrulamaları tekrar yapılır, hasta rahatlatılmaya çalışılır, aynı zamanda çok heyecanlı ve endişeli olan hastalar doktor istemiyle sedatize edilebilir. Hasta uyutulur ve ameliyat için hazırlanmaya bırakılır.

Cerrahi ekip cerrahi yıkanma tekniklerine uygun olarak yıkanır ve steril olarak giyinir.

Hastanın ameliyat bölgesi traşlamaları kontrol edilerek hasta asepsiye uygun boyanır ve ameliyat için steril olarak örtülür.

Hastanın ameliyatından önce; cerrah, time out sürecini yaparak tüm ekibin duymasını sağlayarak ameliyata başlar. Bu süreçte güvenli cerrahinin bir parçasıdır. Yani tüm ekip senkronize çalışmaktadır.

Ameliyat süreci stresli bir süreçtir.

Ameliyathane de çalışmak; dikkat isteyen tempolu ve keyifli ve ciddi bir iştir.

Ve en önemlisi her iş sevilerek ve önemsenerek  yapılmalıdır.

Gün boyu insanların karınca misali koşuşturduğu ,tempolu bir çalışma alanı sevmeyerek icra edilecek bir alan değildir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.