İş Yaşamını İyileştirme (İYİ) Programı, Türkiye Yeşilay Cemiyetinin toplumu bağımlılıklar temelinde zararlı alışkanlıklardan koruma görevinin önemli bir parçası olarak hayata geçirilmiştir.

İYİ Programı iş yerlerinde tamamen çalışan odakları iyileştirmeler için imkânlar sunmakta ve danışmanlık yapmaktadır. İYİ Programının temel amacı ise çalışanların farkındalığının artırılması ve yönetimin çalışan odaklı geliştireceği uygulamalar ile daha sağlıklı, mutlu ve verimli işyerlerinin oluşturulmasıdır.

İYİ Programı ile çalışanların vakitlerinin %60’ını ofiste ve çalışma ortamlarında geçirmesinden hareketle sağlıklı çalışma yaklaşımı içerisinde tasarlanan programda amacımız;

  • Kuruluşların Sağlıklı Çalışma Modelini uygulayarak verimliliklerini artırmasını sağlamak,
  • Firmaların Teknoloji, Tütün Bağımlılığı ile Sağlıklı Yaşam konularında farkındalıklarını artırmak,
  • Firmalarda Sağlıklı Çalışma konusunda yapılan iyi uygulamaların paylaşımını sağlamak ve işletmelerin bu alanda karşılıklı öğrenme ortamının gelişmesine destek olmak,
  • Çalışanlarda bağımlılıklara yol açan risk faktörleri temelinde işletmelerin önleme faaliyetlerine katkıda bulunmak,
  • Çalışanların fiziki ve psikolojik sağlığını ön planda tutarak, İş-yaşam dengesine katkı sunmak,
  • Ülkemizde sağlıklı çalışma yaklaşımını yaygın İK araçlarından birisi haline getirmektir.

Bu amaçlar kapsamında İş Yaşamını İyileştirme Programı katılımcılarına şu araçları sunmaktadır;

İYİ Programı Araçları

1- Sağlıklı Çalışma Platformu

Sağlıklı çalışma yaklaşımını benimseyen şirketlerin bir araya gelerek ülkemizde bu yaklaşımın temel İK araçlarından birisi haline gelmesi amacıyla deneyimlerini paylaştıkları bir yapıdır. Sağlıklı çalışma platformu şirketlerin çalışan sağlığı ve memnuniyeti adına uygulama geliştirmesini ve bu alanda dünyanın diğer şirketleri ile yarışabilmesini sağlayan temel platformdur.

2- Sağlıklı ve Mutlu İşyeri Modeli

Yeşilay ile KALDER işbirliğinde geliştirilen Sağlıklı ve Mutlu İşyeri Modeli, firmaların sağlıklı işyeri olmaları yolunda atmaları gereken temel adımları bir ölçüm ve belgelendirme mekanizması içerisinde ele alan kapsayıcı bir uygulamadır.

3- Sağlıklı İşyeri Uygulamaları

Sağlıklı ve Mutlu İşyeri Modeli uygulamaları içerisinde firmaların sağlıklı işyeri olmak adına atması gereken 10 temel adım doğrultusunda izleme, puanlama, belgelendirme ve yol haritası oluşturma gibi danışmanlık hizmetlerinin ifasını kapsamaktadır.

4- İYİ Eğitim Programı

İşletmelerin Sağlıklı ve Mutlu İşyeri Modelini uygulama sürecinde gerek model uygulayıcılarının kapasitesini artırmak ve yetkinlik kazandırmak, gerekse çalışanların bağımlılıklar ile ilgili bilgi ve farkındalık düzeylerini artırmak amacıyla kurgulanan modüler eğitim programıdır. İYİ Programına dahil olan işletmeler aşağıdaki konularda eğitim alabilmektedirler;

5- Kapasite Geliştirme Eğitimleri

  • Sağlıklı ve Mutlu İşyeri Modeli Eğitimi
  • Şirket İçi Değerlendirici ve Model Uygulayıcısı Eğitimi
  • Bağımsız Değerlendirici ve Akreditör Eğitimi

6- Bağımlılıkla Mücadele Eğitimleri

  • Tütün Bağımlılığı Eğitimi
  • Teknoloji Bağımlılığı Eğitimi
  • Sağlıklı Yaşam Eğitimi
  • Sağlıklı Çalışma Eğitimi

Bağımlılıkla Mücadele alanında verilen tüm eğitimlerde Yeşilay ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke çapında uygulanan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) eğitim programı içerikleri kullanılmaktadır. Söz konusu eğitim programı MEB onaylı olup program detaylarına www.tbm.org.tr adresinden ulaşılabilmektedir.

İYİ Programına İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Ticaret Odası ve Türkiye Kalite Derneği (KALDER) destek sağlayan kurumlar arasındadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.