Resim URL: https://images.theconversation.com/files/152349/original/image-20170111-6425-1fwy68k.jpg?ixlib=rb-1.1.0&rect=0%2C31%2C1000%2C485&q=45&auto=format&w=1356&h=668&fit=crop

Kalp yetersizliği nedir?

Kalp yetersizliği bir hastalık değil, çok farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir klinik tablodur (sendrom); yani bir belirtiler ve fiziksel bulgular bileşkesidir. Kalp yetersizliği, bütün kalp ve damar hastalarının ölümden önceki son durağıdır. Klinisyen bir hekim için, bir hastada yetersiz kalp performansına bağlanabilecek belirtiler ve fiziksel bulgular varsa KY söz konusudur. Fizyopatolojik açıdan ise kalbin kasılma ve/veya gevşeme gücünün bozulduğu veya birim zamanda pompaladığı kan miktarının normalin altına indiği durumlar KY olarak adlandırılır.

Öte yandan bir hasta açısından KY, kalbinin görevini tam yapamamasından dolayı çabuk yorulması, nefes darlığı çekmesi veya ayak bileklerinin şişmesidir. Kalp yetersizliği kişinin normal hayatını idame ettiremediği bir özürlülük hali olup, kişilerin yakın çevresine ve topluma ek yük getirmektedir.

Hasta gözüyle kalp yetersizliği:

  • “Kalp sorununuz olduğunda daima alacağınız bir sonraki nefesin son nefesiniz olabileceğinden endişe edersiniz. Bu sizin asla bilemeyeceğiniz bir şeydir.”
  • “Yoruluyorsun, nefes darlığı gibi. Fazla hareket ettiğinde boğulma hissi gibi bir his oluyor. O da kalp yetersizliğindenmiş.”
  • “Merdivenleri çıkarken zorlanıyorum. Basamakları sayıyorum her seferinde. 6-7 basamak en fazla. Durup dinleniyorum. Vücut çekmiyor.”
  • “Kalp yetersizliğinin ilk zamanlarında, tedavi başlamadan önce, yürüyemezdim, tıkanırdım, tıkanınca bu bacaklarım atmaz olurdu. İçimde şişkinlik hissederdim. Akciğerlerle ilgili bir şey zannettik meğer kalpmiş…”
    (aynı zamanda diyabet hastası)
  • “Yürüyüş yaptıkça açılıyorum. Demek ki hastalığıma iyi geliyor. Yorulunca sık sık durup dinleniyorum. Zorlamıyorum kendimi. Moralimi yüksek tutmaya çalışıyorum. Üzüntü, stres de iyi gelmiyor kalbe…”
  • “Düzenli tartılıyorum. Kilomu kontrol ediyorum.”
  • “Tuzsuz yemek, az yağlı yemek, ilaçları zamanında almak çok önemli. Sigara ve içkiyi de bırakmak gerekiyor. Ben 35 yıl sigara içtim ama şimdi tamamen bıraktım.”
  • “Soğuk algınlığı geçirmemek için önlem alıyorum. Her eylül ayı sonunda grip aşısı muhakkak olurum. Aşının faydalarını görüyorum.

Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC) KY’ni hastalarda aşağıdaki özelliklerin görüldüğü bir sendrom olarak tanımlamaktadır.

KY, normal dolum basınçlarına rağmen (veya sadece artmış dolum basınçları pahasına), kalbin dokuların metabolik ihtiyaçlarını karşılayacak ölçüde oksijen sunamamasına yol açan, kardiyak yapısal veya işlevsel bozukluktur.

Klinik olarak KY, kalpteki yapısal veya işlevsel bozukluktan kaynaklanan, hastalarda tipik belirti (nefes darlığı, ayak bileğinde şişme ve halsizlik gibi) ve bulguların (artmış jugüler ven basıncı, akciğerde krepitasyon ve kalp tepe atımının yer değiştirmesi gibi) görüldüğü klinik bir sendromdur.

 

Kaynak: https://www.tkd.org.tr/TKDData/Uploads/files/Turkiyede-kalp-yetersizligi-yol-haritasi.pdf Erişim Tarihi: 28.02.2018 Saat: 08:52

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.