Merhabalar;
Genel seçimlerin varlığından dolayı devlet hemşire atamalarını büyük alımlar yaparak gerçekleştiriyor. Çoğu özel hastanede hemşire sıkıntısı yaşanıyor. Hemşirelik bakımı verilmesinde aksaklıklar oluyor. Geride kalan hemşirelerin üzerine büyük bir yük bindiriliyor.
Potansiyel hemşirelik atamalarını ön görmek ve ona göre davranmak kurumlar açısından çok önemli. Çünkü bu durum elinde var olan hemşirelerinde kaçmasına neden olabilir.
Bu yazımda sizlerle yüz yüze konuşur gibi özel hastanelerden hemşirelerin neden ayrıldıklarını ve kurumların hemşire atamaları karşısında kan kaybetmemesi için neler yapması gerektiğini anlatmak istiyorum.
Öncelikle atama kararı vermek isteyen bir hemşire iseniz aşağıdaki yazımız tam size göre. Bu yazı ile atama kararınızı netleştirmenizi sağlayabilir.
Atama Yapmak İsteyen Hemşire ve Ebelere Tavisyeler – Atanma Kararı Verme
4 yıldır İstanbul’da yaşıyorum. Neredeyse her metrobüs durağında bir hastane görüyorum. Derler ya mantar gibi ürüyor. Aynen bu tabir ile anlatabilirim bu durumu. Bu kadar özel hastane açılırken aynı zamanda devasa şehir hastaneleri kuruluyor. Böyle durumda her yerde hemşire açığı oluşuyor. Bu açıklar ile hızlı bir hemşire sirkülasyonu oluşuyor. Fakat kurumlar kaliteli hemşire almak ve elinde tutmak için çaba sarf etmiyorlar. Bunu anlamıyorum..
Özellikle neden hemşireler özel hastanelerde çalışmaktan vazgeçip devlete atanır?
- Bu sorunun bir tek ana cevabı var. Hemşireniz kuruma ve yöneticilerine güvenemediği için atama yapar. Burada özellikle yönetici değişkeni çok önemli. Hele Türkiye gibi yöneticilik yetkinlikleri ve yeterlilikleri olmayan kişilerin sırf yaşı geldi diye yönetici yapıldığı bir ülkede yaşıyorsanız. Yöneticilerin adalet sürecini işletememeleri ile çalışan hemşiresini belirsizliğe sürüklemesi ve üzerine anlayışsız bir iş temposunda çalışması bunu daha fazla tetiklemektedir. Belirsizlik ve korku kişileri güce yaklaştırır. Burada devlet gücü hangi özel hastane olursa olsun üstün gelir. Bu hemşire devlete geçmesinde ne yapsın.
Diğer cevaplarımıza bakalım.
- Hemşirenizin kurumunuzda yakın veya uzak gelecekte kendini görememesini sağlıyorsanız hemşireniz ilk atamada yada diğer hastanelerden gelen daha iyi bir teklifte sizi yüzüstü bırakacaktır. Bu çok açıktır ki sizde babanızın hayrına çalışmıyorsunuz. Kişiler bulunduğu ortamda, mevkide uzun süre kalınca sıkılırlar. Hatta şuan kurumlarınızda çalışan X ve Y kuşak hemşireler tüketim kuşağında olduğundan mevki ve pozisyonları çok hızlı tüketir. Bu nesil için stratejileriniz yok ise kara kara düşünmeye başlayabilirsiniz.
- Özel hastanelerde hemşire şartlarının kötü olması.. Bu maddeyi açıklamaya kelimelerin yetmediği özel hastaneler gördüm. Bu hastanelerde hemşireler kendi haklarını arayamıyorlar. Zam yok. Özlük hakları yok. Beklentileri düşük. Ve hata yapma oranları yüksek. Bir güvenlik 8 saat çalışırken bir hemşirenin insan hayatına dokunan birinin 24 saat nöbet tutması.. Yorumsuz.. Bende bu şekilde çalışsam yorgunluktan birinin hayatının kaybedilmesine neden olacağıma, giderim domates satarım.. Böyle bir hastanede çalışırken hemşire kardeşim en yakın fırsatta git devlet hastanesine.. Hatta bize CV ni mail at biz bakalım sana iş. Bkz mail adresi saglikatolyesi@gmail.com
- Hemşirelik maaşlarının git gide düşmesi.. Kaç yönetici benim hemşiremin emek değeri yüksek maaşlarına zam yapılmalı diyor? Nöbet sonrası hizmet içi eğitime git. Eğitimini yıllık izninden düşeriz vs demek kolay. Gerçekten hemşire hak etmediği bir ücrete çalıştığını düşünüyorsa sizi bir maşa olarak kullanır. Özgeçmişinde kurumunuzun adını deneyimlerim diye belirtir. Türkiye bir hemşire sömürü ülkesi olduğu için hemşirelerin alternatifler araması çok doğaldır. Bu arada zarar eden hastane yokken maaşlara zam yapmayan hastaneler bunu nasıl açıklayacak merak ediyorum.
Hemşirelik yöneticileri kurumların aniden gelişen hemşire kayıpları için neler yapabilir? Bu durumu irdeleyelim.
Ben bir çok hemşirelik yöneticisi ile konuşuyorum. En bariz gördüğüm durum ise kendi kurumlarının hemşirelik yapısının içine gömülü kalmaları. Bu alan körlüğü yaratıyor. Ülkede hemşirelik dalgalanmalarını göremez hale gelip, değişen hemşirelik yapısına uyum sağlayamayan turn overı yüksek ve bakım kalitesinin düştüğü hastaneler oluşuyor. Gidip diğer hastane yöneticileri ve okul yöneticileri ile konuşun. Bilgi paylaştıkça sizin kurumunuza bakışınızı olgunlaştıracaktır.
Yöneticiler; çalışan bağımlılık anket sonuçlarının yüksek olduklarını görünce her şeyin yolunda olduğunu düşünüyor. Bir kere çalışan bağımlılığın yüksek ise kurumu sahiplenen çalışanın vardır. Bu çalışanın özveri ile çalışmasını sağlar. Bu çalışan el yıkama oranlarını artırır, bası yarası gelişimini engeller hatta gereksiz açık olan lambayı söndürür. Bunu görebiliyor musun kurumunda? Ben sanmıyorum. Yada çok nadir görüyorsundur. Değişkenleri ölçtüğümüz değerlerle değil çapraz ilişkiler ile göz önünden bulundurmalıyız ve anlamlandırmalıyız. Bunu göremiyorsak bütünselliği yakalayamayız.
Yıllık planlar yapın. İlla ki yönetici olarak yıllık planlarınız vardır. Bu plan çizelgesine atama dönemlerini kayıt edin. Bu dönemi erken görün. Servis sorumluları ile potansiyel atama yapacakların bir listesini edinin. Biraz ilgi alaka gösterin. Ayrıldığında ise kurumunuza zarar verecek kişilere yatırım yapın. Bunu geçici bir yatırım olarak yapmayın. Unutmayın, samimi değilseniz en yakın atamada yatırımınızı alıp gidecektir.
Atamalar olduğunda kurumunuzda kalan hemşirelere insanlık dışı iş yükü yüklemeyin. Onlarda insan. Hata yaptıklarında onların ve kurumunuzun başı derde girecek. En azından böyle durumlarda hasta kapasitenizi azaltarak çalışanlarınızın erken tükenmelerine neden olmayın. Zaten arkadaşları gittiği için demoralize olarak çalıştıklarını bilin.
X ve Y kuşağı hemşirelerini iyi analiz edin. Bu hemşirelerin kendilerine özel normları vardır. Herkese aynı standartta yaklaşmayın. Bu adaletsiz olun demek değil. Beni para mutlu etmez fakat bir servisi önünde edilmiş iltifat mutlu edebilir. Bu yöntemleri bireysel motivasyonlarının belirlenmesini sağlayarak geliştirebilirsiniz.
Bu konuda kurumunuzda destek almak isterseniz elimden gelen desteği vermeye hazırım. Bana saglikatolyesi@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.
***
Hemşirelik literatüründe son zamanlarda hastanelerde çalışan hemşirelerin yüksek oranda tıbbi hata yaptıkları ile ilgili akademik çalışmaların sayısı artmaktadır. Bu konuda ülkemizdeki durumu ulusal çapta görmek amaçlı hastanede çalışan hemşirelerin tıbbi hata yapma eğilimlerini belirlemek istedik.
Bu çalışmaya destek vermeniz bizim için çok elzemdir. Çünkü bu çalışma sonunda ulusal çapta hemşirelerin yaptığı tıbbi hataları yapmalarını engelleyici politikalar oluşturmak istiyoruz.
Ne kadar çok hemşireye ulaşırsak çalışmadan çıkan verilerin güvenliği ve ulusal çapta ses getirme durumu artacaktır.
Desteklerinizi bekliyoruz.
Aşağıda çalışmanın linki yer almaktadır.
Daha güzel şartlarda çalışmak amaçlı 4-5 dakikanızı ayırmanızı rica ediyoruz.
Unutmayın, damlaya damlaya göl olur.