Saat: 02:54
Çocuğun var. Hastalandı. Hastaneye götürdün. Önce seni hemşire karşılar. Doktor tedavisini düzenler. Sonra hemşire tedaviyi uygular ve çocuğunu kendi çocuğu gibi takip eder. Benimser onu. Ağladığında üzülür. Fakat bunu ne sana ne çocuğuna hissettirir. İşini profesyonelce yapar. Çocuğuna eldivenden oyuncak yapar. Güldürür onu. Sende gülersin. Aynı zamanda seni de iyi etmiştir. Çocuğun iyileştiğinde içi rahat bir şekilde sizi taburcu eder. Bir sorun olursa orada beklediğini bilirsiniz.
Yaş: 74
Annendir. Seni büyütmüş, okutmuş. Yememiş yedirmiş, içmemiş içirmiş, bu günlere getirmiştir seni. Fakat sen onu evde bak(a)madığın için bakım evine bırakmışsındır. Koca koca evlerinize sığmamıştır iki büklüm olmuş kadın. Altını kirlir, iğrenirsin. Misafir ortamında anlamsız hareketler yapar, utanırsın. Dayanamazsın. Altını temizlemezsin. Emanet bıraktığın bakım evindeki hemşire ona kendi annesi gibi bakar. Altı kirlenir; enfeksiyon olmasın, yara oluşmasın diye iğrenmeden altını değiştirir. Bir güzel yıkar onu. Ona senden daha iyi bakar. Bunu bilirsin ve onun için anneni hemşirelere bırakırsın.
İlk Çocuğun
Kar yağmış. Yollar kapalı. Eşinin doğum sancısı gelmiş. Sen telaşla ne yapacağım diye düşünürken köyünüzün sağlık ocağında çalışan ebe aklına gelmiştir. Gider çağırırsın bir gece yarısı. Gelmem demez, gelir seninle. Çocuğunu doğurtur. İlk çocuğunu kollarına verir. Eşin ile ilgilenir. İyi olmalarını sağlar. İçi rahat bir şekilde mesleğini yaptığından mutludur. Sen ise orada o gece olduğu için minnettar.
Trafik Kazası
Nöbetten çıkmıştır. Yorgundur. Gece baktığı hastası ölmüştür. Ölüme karşı gücenir. Fakat diğer hastalar etkilenmesin diye hiç bir şey olmamış gibi davranır. Hatta bunu evinde de yapar. Evine giderken bindiği otobüste cama başını yaslamış, içi geçmiştir. Trafik kazası olmuştur. Hiç düşünmeden fırlar oturduğu yerden. Ambulans gelinceye kadar müdahale eder. Çocuğunun hayatını erken müdahale ile kurtarır. Sen dua edersin.
Hemşireler ve ebeler işte böyle hayatlar yaşayan ve yaşatan kişilerdir.
Yakında seçimler var.
Bu seçimlerde neredeyse yaklaşık 400.000 hemşirelik ve ebelik mensubu kişiler ve adayları (öğrenciler) oy kullanacak. Sağlık alanında büyük bir örnekleme sahip bu meslekler için vaatler yetersiz. Artık vaatten ziyade gerçekçi icraatlar bekleyen bir kesim bu. Örselenmiş, beklentileri ellerinden alınmış, tükenmiş ve şiddete uğrayan bir meslek grubu ile karşı karşıyasınız.
Göz ardı etmeyin. Sorunlarını dinleyip, çözüm bulun.
Yoksa ilerde yukarıdaki hikayelerde geçen hemşire ve ebeleri bulmakta zorluk çekeceksiniz.
Unutmayın,
sizde bir gün annenizi, babanızı, çocuğunuzu hatta kendinizi hemşirelere ve ebelere emanet edeceksiniz.
**********
Dünya çok hızlı değişiyor.
Hemşirelik camiasının bu değişime ayak uydurabilmesi için hayat boyu öğrenmeye önem vermesi gerekmektedir. Hayat boyu öğrenen hemşireler oluşturmak için Sağlık Atölyesi ve Dijital Hemşire bloglarını kurduk.
Bu anketle Sağlık Atölyesi ve Dijital Hemşire bloglarının hayat boyu öğrenmenize etkisini ölçmeye çalışıyoruz.
Bu çalışmaya destek vermeniz bizim için çok elzemdir. Çünkü bu çalışma sonunda ulusal çapta bir değişim dalgası yaratabiliriz.
Ne kadar çok hemşirelik camiası mensubuna ulaşırsak çalışmadan çıkan verilerin güvenliği ve hemşirelik mesleğine katkısı fazla olacaktır.
Desteklerinizi bekliyoruz.
Aşağıda çalışmanın linki yer almaktadır.
Daha güzel şartlarda yaşamak ve çalışmak amaçlı 4-5 dakikanızı ayırmanızı rica ediyoruz.
Unutmayın, damlaya damlaya göl olur.