Görsel URL: https://www.athona.com/wp-content/uploads/2015/08/nurse_street_triage.png

 

Hemşirelik mesleği branşlaşmaya çok açık ve branşlaşmanın ise çok gerekli olduğu bir meslektir.

Hemşirelik mesleği birçok bölümde hizmet verebilen geniş bir iş alanına sahip bir meslektir. Malesef ülkemizde hemşirelik, okulda branşlaşmayı başarabilmiş bir meslek değildir. Siz kendinizi hangi alanda görmek isterseniz, o alana yönelerek çalışabilirsiniz. Fakat çalıştığınız bölüme 20 yıl çalışıp emek verseniz de asla o bölümün uzman bir hemşiresi olamazsınız. Çünkü ülkemizde böyle bir uygulama sistemi mevcut değildir.

Bu konuyla ilgili birçok meslektaşımızın benimle aynı düşünceyi paylaşmakta olduğunu hem düşünüp hem de görmekteyim.

Bizce; hemşirelik mesleğinde 5 yıl aynı alanda çalışan hemşire bölümünün uzman hilabet
hemşiresi olarak görev yapabilmelidir ve hatta çalıştığı kurum sertifikasyonunu yapabilmelidir.

Nasıl ki tıp da bir branşlaşma mevcutsa bence hemşirelikte de şarttır.

Örneğin; yoğun bakımda çalışan bir hemşire yoğun bakımın çalışma temposuna, psikolojisine ve alanda yaptığı bir çok uygulamaya hakkında bilgi ve tecrübe sahibidir.( Örneğin; atağa bağımlı hasta bakımı, ventilatore bağlı hasta bakımı ve takibi gibi birçok bilgiye ve uygulamaya  sahiptir).

5 sene bölümünde çalışan bir hemşire artık beden ve beyin olarak bölümüne adapte olmuş demektir. Fakat şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Bu bölümünde ve mesleğinde öğreneceği bir şey kalmamıştır demek değildir. Bu asla bizim mesleğinizde kabul görmeyecek bir durumdur. Çünkü bilim her gün yeni bir şey üretirken bizim mesleğimizin aynı yerde kalması ve öğrenilecek olan bilgilerin sınırlı olması mümkün değildir.

Hemşirelik bilimi hızla ilerlemektedir. Bilim ne kadar sonsuz öğrenmemiz gereken şeylerle doludur, bizim mesleğimiz içinde bu geçerlidir.

Yara bakım ve stoma hemşireliği ayrı bir sabır gerektiren bir bölümdür.

Yenidoğan yoğun bakım hemşireliği, ameliyathane hemşireliği, dahiliye klinik hemşireliği, kadın doğum hemşiresi hepsinin uygulamada aynı da olsa birçok farklılığı vardır.

Hatta bence hepsinin aldığı eğitimler de farklı olmalıdır. Fakat her bölüm kendine göre özellikli ve değerlidir.

Hemşirelikte branşlaşmak mesleğin hem manevi hem toplumsal değerini de artıracaktır. Böylelikle insanlar; hemşirenin sadece tansiyon ölçen, enjeksiyon yapan kişi olarak görmeyeceklerdir.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.