Görsel URL: https://www.macleans.ca/wp-content/uploads/2017/02/MAC02_UNI_CHARTS_POST02.jpg

 

Sertaç Doğanay’ın İnovasyon 101 adı blogunda rastladığım bir habere göre Fransız hükümeti, çıkardığı yeni bir yasa ile Fransız öğrencilerin okulda akıllı telefon ve tablet kullanmalarını yasaklamış.

Bu haber üzerine eğitimin sistemlerinin sıklıkla değiştiği bir ortamda bu kararın doğruluğu ile ilgili konuşmak gerekiyor.

Neden mi?

We Are Social’ın her yıl yayınladığı Digital in 2018 adlı raporda akıllı telefonların, internetin ve sosyal medyanın ülkeler açısından ne kadar kullanıldığı ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler neticesinde bir çok ülkenin neredeyse yüksek seviyede akıllı telefon kullandığını görebilirsiniz. Raporun Türkiye bölümünde verdiği istatistikler gerçekten çok ilginç. Raporda Türkiye’nin çok fazla akıllı telefon kullandığını, internette çok zaman geçirdiğini görebiliyorsunuz.

Aşağıda Türkiye ile ilgili görsellerin her birinin altında yorumlarıma yer vereceğim. Okumaya devam ederseniz bu konuda genel bir bilgi sahibi olabilirsiniz.

Digital in 2018 in Western Asia Part 1 - North-West
Görsel 1

Görsel 1’de ülke nüfusunun 81 milyon, internet kullanıcısının ise 54 milyon ve sosyal medya kullanıcısının 51 milyon olduğunu görebilirsiniz. Ülkemizde yaklaşık 60 milyon mobil kullanıcı mevcut.

Digital in 2018 in Western Asia Part 1 - North-West
Görsel 2

Görsel 2’de ülkemizdeki insanların %98 ‘i, %77’si akıllı telefon, %48’i dizüstü veya masaüstü bilgisayar, %25’i tablet, %99’u televizyon, %2’i e-okuyucu ve %9’u ise giyilebilir cihaz kullandığını görebiliriz.

Digital in 2018 in Western Asia Part 1 - North-West
Görsel 3

Görsel 3’de Türkiye’de kullanıcılar internette 7 saat 9 dakika geçiriyor. 2 saat 48 dakika sosyal medyada, 2 saat 44 dakika televizyon izlediğini görebilirsiniz.

Digital in 2018 in Western Asia Part 1 - North-West
Görsel 4

Görsel 4’te ise görüldüğü gibi 54.33 milyon internet kullanıcısı bulunmakla birlikte 51.45 milyon ise mobil internet kullanıcısı bulunmaktadır. Bunların büyük bir çoğunluğu teknoloji ile barışık gençlerden oluşuyor. Burada onların hayatlarının içine eğitim uygulamalarını adapte edebiliriz. 

Digital in 2018 in Western Asia Part 1 - North-West
Görsel 5

Görsel 5’te görüldüğü üzere; ülkemizde internet kullanan kişilerin %84’ü her gün interneti düzenli olarak kullandığını belirtmektedir. Siz bu adamalara direkt yasak koyarsanız yoksunluk hissettirirsiniz. 

Digital in 2018 in Western Asia Part 1 - North-West
Görsel 6

Görsel 6’da ise ülkemizde en fazla kullanılan sosyal ağları görüyorsunuz. Hiç şaşırtmadı değil mi? 🙂

Bu sosyal ağların her birini eğitim amaçlı kullanabilirsiniz. Hatta bunların en iyi özelliklerini alıp öğretmenler ile öğrenciler hatta veliler arasında kullanılan eğitim sosyal ağları tasarlayabiliriz. LinkedIn in e-learning uygulaması var. Buna benze bir çok güzel uygulama var. Bu konuda daha önce yazdığım bir yazımı okuyabilirsiniz.

Yoksa Siz Hâlâ Dünya Standartlarında Bir Eğitim Almadınız Mı?

Yukarıda gördüğünüz istatistikler ile okullarda akıllı telefonları ve tabletleri kullanmayı yasaklamaktan ziyade onları eğitim sistemimizin içine verimli şekilde nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili çalışmalar yapmanın daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bu durumu belki yasaklayarak gözardı etmek çok basit. Fakat çözüm değil. Çözüm olan öğrenciler ile birlikte günde 7-8 saat ayırdıkları akıllı telefonlarını eğitim sisteminde nasıl işe yarar hale getirebiliriz. Öğrencilerin bu konu fikirlerinin alındığını düşünmüyorum. Belki tek taraflı kararlar bize eğitim ile ilgili sorunların artmasına neden oluyordur.

Geleceği yasaklayarak değil, tasarlayarak değiştirebiliriz.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.