Son dönemde teknolojinin hızla giderek geliştiğini düşünürsek e-öğremeninde gelişmesi kaçınılmazdır. İnsanların bilgisayar başından bir şey öğrenmesi eskiden hayal gibi düşünülürken şimdilerde ise eğitim bir tık uzağımızda. Eğitimciler olarak öğrenen kişilere etikili bir e-öğrenme ortamı sağlayabilemek için neler yapabiliriz konusuna değineceğiz. İlk önce bi e-öğretmenin tanımını yapıp daha sonra etkili 10 ipucumuzu sizlerle paylaşalım.

E-öğrenme: Internet ya da bir bilgisayar ağı üzerinden, bireyin kendi kendine öğrenmesi ile gerçekleşen, bilgiye ulaşmada zaman, mekan sınırı tanımayan, eş-zamanlı ya da eş-zamansız olarak diğer öğrenenler ve öğretenler ile iletişim kurulan, bilgisayar teknolojisinin sağladığı görsel ve işitsel tepkiler ile etkileşim kurulabilinen, sosyo-ekonomik statü engellerini ortadan kaldıran, bireylere yaşam boyu eğitimin üstünlüğünden yararlanma olanağı sağlayan bir öğrenmedir.

Etkili Bir E-Öğrenme İçin 10 İpucu

İnceleyin-Araştırın

E-Öğrenme platformu oluşturmadan önce daha önceden oluşturulmuş olan e-öğrenme platformlarını inceleyin. Çeşitli case-studyleri inceleyerek yapacağınız e-öğrenme ile ilgili geliştirmeler yapabilirsiniz.

Hedef Belirleyin

E-öğrenmeye başlamadan önce mutlaka hedeflerinizi belirlemeniz gerekmektedir. Hedef kitleye neleri öğretebileceğinizi açık ve net olarak belirtin.

Talimatları Belirtin

Öğrencilerin kullanabileceği bir tane talimat listesi hazırlayın ve bunu onlarla paylaşın. Dersin işlenişi, herhangi bir teknik sorunda neler yapacaklarını belirtin.

Onlarla Konuşun

E-öğrenme platformunuzdaki kişilerle anlatmış olduğunu konuyla ilgili konuşmalar yapın. Gerekiyorsa onlarla konuyla ilgili tartışmalara girin.

Değerlendirmeleri Değerlendirin

Cümle biraz garip oldu ama e-öğrenme ortamında vermiş olduğunuz hedefleri ulaştığınızı kontrol etmek için mutlaka değerlendirme yapmalısınız. Öğrencileri mümkün olduğuna süreç değerlendirmesini tabi tutun.

Dikkati Konuya Odaklayın

Gereksiz materyal ve grafik kullanımından kaçının konuyla ilgili doğru materyali tercih edin. Kullanmış olduğunuz yazıdaki fontlara, boyutlara ve renklere dikkat edin.

Etkileşimli Olun

Öğrencilerin sizinle her sayfada iletişim kurabileceği bir yapı oluşturun. Web 2.0 doğası gereği insanların sizinle iletişim kurmasını sağlayın. Yorum bölümü tarzında bölümleri sayfanıza ekleyin. Bir konuyu maksimum üç sayfada anlatıp sayfalama yapın. Konu uzunsa parçalara ayırabilirsiniz.

Kullanılabilir Olun

Hazırladığınız e-öğrenme platformunun alt yapısı kullanabilir ve basit olsun. Mümkünse responsive tasarım kullanın böylece hem mobil hem tablet hem de bilgisayar ile uyumlu bir sistem sağlamış olursunuz.

İlişki Sağlayın

Birbiriyle bağlantısı olan konuları bir arada tutarak öğrencinin dikkatini çekebilirsiniz. Tek bir sayfa üzerinde aynı konuyla ilgili bilgileri özetler halinde bir arada tutabilirsiniz. Ya da ilgili içerikleri tek bir yerde gösterebilirsiniz.

Dürüst Olmalarını İsteyin

Öğrencilerinizin size karşı dürüst olmasını isteyin. E-öğrenme de değerlendirme yapabilmek için düzenleyeceğiniz sınavlarda öğrencilerinizin kopya çekmemesini minimum düzeye indirebilmek için onlara karşı dürüst olup onların size karşı dürüst olmasını sağlayın. Böylece kopyayı en aza indirmiş olursunuz.

Etkili bir e-öğrenme her zaman için mümkündür. İnsanların kullanabileceği ortamlar yaratabilirsek öğrenmeyi maksimum düzeye çıkarabiliriz. Sizce etkili bir e-öğrenme platformunda bulunması gereken özellikler nelerdir? Yorum bölümünden bizimle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.