Hemşirelik; mesleki bilgi birikimi, mesleki teknik ve yöntemler, hemşirelik okullarında teorik, kliniklerde ise pratik eğitim ve deneyimler dizisi, yanı sıra bilim, beceri ve sanat gerektiren özel ve güzide bir meslektir.

Hemşireler hastaya holistik (bütüncül) yaklaşarak; hastayı biyolojik, fiziksel, psikolojik, estetik ve emosyonel yönden ele alır; sağlıklı/hasta bireyin tüm ihtiyaçlarını belirler, planlar, uygular ve takibini yaparak sonuç elde eder.

Hemşireler; hastanın yanı başında 24 saat nöbetleşe bekleyen bir meslek grubudur.

Kaldı ki hastanın hastanede yatmasının en önemli merkez odağı hemşiredir. Aksi halde hasta ya da sağlıklı birey sağlık kurulusuna gelir, muayene olur, operasyon geçirir ve eline reçete verilerek evine gönderilirdi. Düşünün ki herhangi bir hastanenin herhangi bir servisinde hemşire iki saat olmasa; işler yürümez ve sağlık sistemi durma noktasına gelir.

Hemşire sağlık hizmetini verirken elbette yanında başka sağlık profesyonelleri de vardır ve onlarla anlık iletişim ve etkileşim halindedir. Hemşire tüm ekip içinde koordinasyon ve iletişimi sağlayan kritik bir noktada yer almaktadır. Hastanın 24 saat boyunca bayram, yılbaşı, haftaiçi-haftasonu, gece-gündüz demeden ulaşabileceği tek meslek grubudur “Hemşirelik”tir.

Sağlık sektöründe ve toplum sağlığında bu denli son derece önem ve gereklilik arz eden profesyonel hemşirelik mesleğinin, ne yazık ki geldiğimiz 2018 yılında; ülkemizin sağlıkta çok ciddi reform ve çağ atlamasına rağmen, bunun yanı sıra küreselleşen dünyanın sağlıkta yakaladığı başarı ve kalitenin karşısında hala hemşire adı altında başka meslek grubuna mensup kişilerin çalıştığını duymaktayız. Bu durum hastanelerde hemşirelerin mesleki imajını sarsmaktadır. Bunun engellenmesi gerekmekle birlikte hemşirelerin de bu durumu kabullenmemesi gerekir.

Çoğu hastanede farklı adlar ile çalışan, sağlıkçı bile olmayan kişilerin hemşirelerin görev tanımında olan işleri yaptığını görüyoruz.

Bizler hemşirelik mesleği mensupları olarak kimsenin mesleğinde gözümüz yok, öyle bir iddiamız da yok; yine sağlık camiası içerisinde bizimle birlikte çalışan farklı meslek mensubu arkadaşlarımızın yaptıklarına ise saygımız sonsuzdur.

Dememiz şu ki herkes kendi aldığı eğitim ve disiplin ile sahip olduğu mesleki değerler ve etik kurallar çerçevesinde kendi mesleğini profesyonelce yapması; hem kendi başarısı hem de sağlık camiasının yanı sıra toplum sağlığı açısından daha yararlı ve faydalı olacaktır.

Hastaların hemşirelik hizmetini sadece hemşirelerden alması sağlanmalıdır.

Tüm meslektaşlarımın kalbi ve samimi duygularımla bir an önce mesleki bir şekilde tek çatı altında toplanıp tek ses, tek yürek olmasını diler, bütün dilek ve isteklerimizi profesyonel çerçevede çözmeyi umut ediyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.