Resim URL: http://www.eyemagazine.com/feature/article/lady-with-the-diagram

 

Hemşirelik bölümü okuyan her öğrenci Florence Nightingale ismini duymuştur. Florence Nightingale modern hemşireliğin kurucusu olarak bilinmektedir. Kendisi zengin bir ailenin çocuğu olarak sadece hemşirelik mesleği ile ilgilenmemiş, aynı zamanda matematikçi ve istatistik ile ilgilenmiştir.

Bir çok kadın için motivasyon kaynağı olan bu kişi için biraz istatistik hayatından bahsedelim.

Anektod: Florence Nightingale LAMBALI KADIN olarak bilinmektedir.

Resim URL: http://luddytheteachingcat.com/lent-madness-and-florence-nightingale/

Florence Nightingale Kırım Savaşı’nda İstanbul’da bulunan Selimiye Kışlasına geldi. Burada yaralı askerlerin iyileşmelerini sağlamak amaçlı hemşireliğin temel kavramları ile ilgili girişimler gerçekleştirdi. Bunlar; koğuşların daha az hasta ile oluşturulması, çevre temizliğinin (hijyen kurallarının uygulanması) sağlanması ve beslenmenin iyileştirilmesiydi. Bu şekilde bir çok askerin hayatını kurtardı. Nightingale aynı zamanda organizasyon becerisinin yüksek olması ile gerçekleştirdi.

Türkiye’de yaklaşık 2 yıl kaldıktan sonra İngiltere’ye dönen Nightingale, ülkesinde yaptığı uygulamalar ile bilgilendirmeler yapmaya çalıştı. Hatta o zamanın İngiltere Kralını da bilgilendirme yapmıştır.

Siz Florence Nightingale olsanız krala yaptıklarınızı nasıl anlatırdınız?

Biraz düşünün. 

‘Hijyen ve beslenme sağlık için önemlidir’ diyerek mi?

Ya da ‘Şu yöntemleri uyguladım. Şu kadar askerin hayatını kurtuldu. Para, insan gücü ve zaman kazandık.’ mı dersiniz.

2. seçeneğin size de daha mantıklı geldiğini hisseder gibiyim.

Üst yöneticiler genellikle büyük resmi görmeye çalışır. Bu büyük resmi söylemleriniz ile göstermeniz zor olabilir. Burada Florence Nightingale’nin yaratıcılığı devreye girdi ve günümüzde istatistik alanında kullanılan ‘pay diyagramını’ icat etti. Yaptıklarını icat ettiği diyagramlar ile görselleştirerek kralın büyük resmi görmesini sağladı. Ve dünyada hemşirelik için yeni bir sayfa açıldı.

Resim URL: https://medium.com/turkce/sosyal-girişimcilik-ee8c5972cf47

Florence Nightingale çok iyi bir istatistikçi olduğunu yazdığı kitaplarda ve istatistik topluluklarında aktif olarak kanıtladı. İstatistikte bu kadar iyi olması ile 1858 yılında Royal Statistical Society’nin ilk kadın üyesi olarak seçilmesine neden oldu.

Her hemşire iyi bir organizasyon yöneticisi, iyi bir istatistikçi ve iyi bir hemşire olmalıdır (Kaliteli bir bakım hizmeti sunarak insan hayatı kurtarmak için bu özellikler çok önemli). Günümüzde bunların hepsini kendinde barındıran bir hemşire görmek ne yazık ki çok zor. Son zamanlarda ise istatistikten iyice uzaklaşan bir hemşirelik yapısının oluştuğunu görüyorum. Bu durumu engelleyerek ülkemizde mesleğimizi farklı boyutlara geçirebiliriz.

Hadi bir yerinden başlayalım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.