Görsel URL: https://lifehacker.com/the-different-ways-people-handle-criticism-and-how-to-1679777243

 

Eleştiri kelimesi; antik yunancada “kritikos”tan gelip aynı zamanda “bir şeyi fark edebilme, ayırt edebilme, algılayabilme” anlamı taşır.

Eleştiri ile aynı anlama gelen tenkit ise “nakd” (bir şeyi satın alırken verilen akçe) kelimesinden türemiştir.

F. A. Tansel’in İyi ve Doğru Yazma Usulleri kitabında tenkit, bir şeyi kıymetlendirme anlamını taşıdığını ifade etmiştir.

Eleştiri; görüldüğü gibi her ne kadar olumsuz bir anlam taşıdığını düşünüp uzak durduğumuz bir kelime olsa da, aslında bizi ileriye götürecek, sorunlarımızı çözecek bir düşünce alışverişi değil midir?

Daha doğrusu olmalıdır.

İnsan beyni her zaman kendini doğrulayacak, yanlışlarını görecek gelişmişliktedir. Aynı zamanda insan vücudu öyle müthiş karmaşık bir varlık ki amigdala, frontal korteks, bilinç, bilinçaltı ve birbirini tamamlamaktadır. Diğer herşey bir araya geldiğinde oluşan insan davranışları, bedenin hasta olması gibi her zaman doğru sonucu oluşturmaz.

Bizim kültürümüzdeki bireylerin yetiştirilmesinden mi, yoksa bu  bireylerin geldikleri noktalarda nasıl durması ve ne yapması gerektiğini bilmemesinden mi bilemiyorum, süregelen düzen içerisinde ortaya çıkan bozuklukların kabullenilmesi, değiştirilmesi ve geliştirilmesi için gerekli tek şey eleştiri ve eleştirinin kabulüdür.

İnsanların kolaylıkla bir silah olarak kullanıp tehdit olarak algıladığı eleştiri, asla bir zafer ya da böbürlenme olmadığı gibi eleştirinin kabulü de asla bir yenilgi ya da eziklik değildir.

Aksine eleştirinin kabulü olgunluğun ve zarafetin doruğu, akıl ve bilimin son durağıdır.

Ancak öyle ince çizgileri vardır ki eleştiri, dolu bir silah gibidir ve eleştiririrken hangi çizgide olduğunun, hangi çizgilerle temas ettiğinin ya da hangi çizgilere temas edebileceğinin farkında değilsen; silah ya elinde patlar ya da karşındakinin kafasında patlar. Karşılığında ya parmaklıklar arkasında kalır bir daha silahlanamazsın ya da kusursuz bir düzen içerisinde özgürlüğünün zirvesine çıkarsın.

Eleştirel bir dünyada yaşayabilmek umuduyla, sevgiler, saygılar…

**

Hemşirelik literatüründe son zamanlarda hastanelerde çalışan hemşirelerin yüksek oranda tıbbi hata yaptıkları ile ilgili akademik çalışmaların sayısı artmaktadır. Bu konuda ülkemizdeki durumu ulusal çapta görmek amaçlı hastanede çalışan hemşirelerin tıbbi hata yapma eğilimlerini belirlemek istedik.

Bu çalışmaya destek vermeniz bizim için çok elzemdir. Çünkü bu çalışma sonunda ulusal çapta hemşirelerin yaptığı tıbbi hataları yapmalarını engelleyici politikalar oluşturmak istiyoruz.

Ne kadar çok hemşireye ulaşırsak çalışmadan çıkan verilerin güvenliği ve ulusal çapta ses getirme durumu artacaktır.

Desteklerinizi bekliyoruz.

Aşağıda çalışmanın linki yer almaktadır.

Daha güzel şartlarda çalışmak amaçlı 4-5 dakikanızı ayırmanızı rica ediyoruz.

Unutmayın, damlaya damlaya göl olur.

https://goo.gl/forms/8isSf4Du6z3lZ5BE3 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.