Günümüz o kadar hızlı değişiyor ki hızına yetişmek mümkün olmuyor. Her sektör her alan her meslek 1.0’dan 2.0’a sonra 3.0’a ve daha sonra 4.0’a doğru evriliyor. Bu evrilme o kadar hızlı ki hatta bazı sektörler olgunlaşmadan diğer seviye bir üst seviye için çalışıyorlar.

Peki nedir bu durum? Neyi ifade ediyor? Hayatımızı bu derece köklü değişliklikler yaratan durumlar karşısında biz nerede durmalıyız? Sanırım aklınızdaki en büyük soru da bu.

Öncelikle ders kitaplarımıza dönelim.

  • Endüstri Devriminin buhar makinelerinin icadı ile başladığını biliyoruz. bu dönem neredeyse 1900’lü yılların başına kadar sürdü. Bu dönemde artık tarlalar hayvanlar ile sürülmemekte ve değirmenler ise sadece yağan yağmur suyu ile dönmemekteydi. Neredeyse her şey insan eli ile yapılmış makineler tarafından yapılmaktaydı. Enerjinin verimli kullanılması bu makineleri üreten toplumlara kısa sürede refah getirdi. Böylelikle günümüzdeki ekonomik düzenin temelleri atılmaya başlanmıştı.
  • 2. Ensdüstri Devrimi ise 1900’lü yılların başında başladı. Bu dönemde üretimden kaynaklı ulaşım ağlarının gelişmesi, haberleşmenin artması, kömür yerine petrol kullanılması ile içten yanmalı motorların üretilmesi gibi gelişmeler olmuştur. Bu olgular toplum düzeninde sınıfları oluşturmuş, çalışma biçimleri değiştirilmiş, yeni üretim ve tüketim biçimleri oluşmuştur. Bilgi akışı ise haberleşme teknolojisi ile hız kazanmıştır.
  • 3. Sanayi devrimi ise İkinci Dünya Savaşı’ndan 2000’li yılların başına kadar olan süreyi kapsamkta olup daha çok bilişim teknolojileri dönemi olarak isimlendirilir. Bu dönemde şuan dünyanın en büyük firmaları oluştu. Üretim, optimizasyon, bilgi, küresel ekonomi gibi kavramlar bu devrim ile farklı anlamlar kazandılar. Dijitalleşen çağ bilginin en büyük hazine olduğunu gösterdi.

Şuan ise yaşadığımız devir gerçek ve fark edilen bir dönüşümü gözler önüne seriyor. Daha önce yapılan devrimlerin ürünleri artık çok farklı süreçler getirmekle kalmayıp var olan süreçleri de değiştiriyor. Bu dönemde ise bulut, yapay zeka, nesnelerin interneti ve büyük veri gibi kavramlar bulunmakta. Artık herkes var olan bilgiye sahip olmanın onu kullanmaktan daha değersiz olduğunu gördü. Ve bilgiyi nasıl kullanacakları konusunda çalışmalar başladı.

Bugün var olan yetkinliklerimiz değişmek zorunda. Yeni, bu çağa uygun yetkinlikler kazanmalıyız. Bilgiye ulaşımın bu kadar kolay ve ucuz olduğu bir dönem dünyamızda yaşanmadı. Bu bilgi birikimi ile bilgiyi ekonomiye katacak ve değer oluşmasını sağlayacak kişilere ihtiyacımız var.

Bu kişilere ise şuan GİRİŞİMCİ diyorlar.

Bana göre girişimci; edindiği bilgi ile değer yaratmak için risk alabilen kişi demektir.

Peki bu girişimciler hangi yetkinliklere sahip olmalı. Bu çağın istediği yetkinlikler neler?

Bu yetkinlikler de çok hızlı değişiyor. Her beş yılda bir Dünya Ekonomik Forumu güncelliyor. Aşağıda 2015 ve 2020 yılları için varolması gereken yetkinlikler yer alıyor. (Bu yetkinliklerin nasıl edinilmesi ile ilgili yazı serisi hazırlıyorum. Platformumuzu takip ederek öğrenebilirsiniz)

Hemşire, ebe, paramedik, ATT vs hangi mesleği yaptığınızın bir önemi yok bu süreçte. Önemli olan eğitim aldığınız mesleğinizle ilgili mevcut bilgiyi nasıl kullandığınız ve yeni bilgileri nasıl ürettiğiniz. Değişime bakıyoruz fakat görmüyoruz. Nokia 3310’dan iPhone X’e uzanan çok kısa bir süreci görmemiz ve farkında olmamız gerekiyor. bu sadece 17 yılda oldu. Böyle sert ve yıkıcı bir dönüşümün içerisindeyiz.

Ve daha başındayız.

Harekete geçme zamanı!

Değişim lideri olun!

Okuyun, düşünün, üretin ve paylaşın.

Çağımız bilgi depolama değil yetenek geliştirme çağı. Kendinizi geliştirin. Bunun için gereken güç damarlarınızdaki kanda mevcut olduğunu biliyorsunuz, bu gücü kullanın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.