Söylemesi dile kolay ama yaşaması, hem siz hem de çevreniz için çok zor.

Kadınların iki adet kanaması arasındaki günlerinde yani 4 haftalık süreçte salgılanan hormonları tüm hayatı etkisi altına alır. Bu dönemde günlere göre doğal olarak salgılanan östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonlar, psikolojik durumunuzu, enerji düzeyinizi, romantik hayatınızı, içe veya dışa dönük olmanızı, tatlı ihtiyacınızı, beslenme şeklinizi ve kilonuzu etkiler.

Çünkü Hormonlarınız ve otonom sinir sisteminiz ilişki içinde ve beraber çalışırlar.

Östrojen arttığında, enerji düzeyiniz artar

Vücut fazla ödemden kurtulur, hafifler ve daha dinç hale gelir. İyimserlik ruh haline geçersiniz. İştahınız kontrol altındadır, Östrojen düzeyi arttıkça daha sosyal olursunuz, ev dışına çıkmak insanlar arasına karışmak istersiniz, alışverişten zevk alır, hesap kitap gibi matematiksel aktivite gerektiren işler ile uğraşmak istemezsiniz.

Testosteronla özgüveniniz yükselir, hafızanız keskinleşir

Ovulasyon döneminde östrojen iyice artar ve en üst seviyesine ulaşır. Bununla birlikte erkeklik hormonu testosteron da artar.

Beyninizden düşünceler hızlı akar. Romantik hisleriniz ve Testosteron etkisi ile cinsel isteğiniz artar. Ayrıca bu süreçte yumurtlamanın da etkisiyle daha rahat hamile kalabilirsiniz.

Psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmediğiniz bir dönemdeyseniz, anksiyeteniz artabilir, küçük meseleleri büyütme eğilimine girebilirsiniz.

Bu durumum acısını yakınlarınızdan ve sizi seven insanlardan çıkarmayın! Hormon seviyeleri normale dönebiliyor ancak kırılan kalpler kolay kolay tamir olmuyor.

Progesteron, yorgunluk ve uykuya eğilime neden olur.

Progesteron hormonunun görevi, cinsel ilişki sonucu döllenme olursa kadın rahmini ve cinsel organlarını gebeliğe hazırlamaktır.

Yorgunluk, uykuya eğilim ve kendini sosyal yaşamın gerektirdiği aktivitelerden geri çekme eğilimi yaşayabilirsiniz. Vücutta ödem, su toplaması, memelerde şişkinlik, baş ağrısı, gaz ve hazımsızlık bu dönemdeki olağan belirtiler arasında yer alır.

Hamileliğin başlamasını ve başlayan bu hamileliğin sürmesine yardımcı olan progesteron aynı zamanda hamilelikte diğer hormonlar ile beraber meme dokusunu geliştirerek bu dokunun doğumun gerçekleşmesinin ardından süt salgılamaya hazır hale gelmesine yardımcı olur.

Eğer gebelik olursa progesteron hormonu salınımı devam eder,

Anne adayı hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkan inişli – çıkışlı ruh halini atlamaz. Ruh hali bu hormonlara bağlı olarak büyük sevinç ve üzüntü halleri arasında gidip gelebilir.

Küçücük bir neden gözyaşlarına boğulmanıza yol açarken birdenbire niçin olduğunu bilmediğiniz bir mutluluk bile hissedebilirsiniz.  

Bu durum sizin için zor olduğu kadar, yakınlarınız, eş, dost ve arkadaşlarınız için de oldukça zor ve kafa karıştırıcıdır.

Bu durumda en iyi çözüm gebenin bu hallerini görmezden gelmek ve bu sürecin geçici olduğunu hatırlamaktır. Bu dönemde anne adayları sürekli ve yoğun olarak sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyarlar.

#hormonlar, #psikoloji, #ruhhali, #enerji, #nedenler, #östrojen, #Progesteron, #testesteron, #hamilelik, #özgüven, #yorgunluk, #kadın, #sevgi, #adetdönemi, #anksiyete

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.