Görsel URL: https://diversitynursing.com/wp-content/uploads/2017/04/TMN-DN_0-660x330.jpg

 

Dünya Hemşireler Günü’nde erkek hemşireler Ali Yılmaz ve Muhammed Demir, meslekleriyle ilgili zorlukları Al Jazeera Türk’e anlattı. Ama iki erkek hemşire de mesleğin adının değişmesini istemiyor. “Hemşirelik evrensel bir meslek. Böyle bir değişiklik mesleğin saygınlığına zarar verir” diyorlar.

Dünya Hemşireler Günü’nde kadınlarla birlikte zorluklarını paylaşan ve kendilerine yönelik ön yargılarla mücadele eden erkek hemşirelerle konuştuk. Özel sektörde ve  kamu sektöründe görev yapan iki erkek hemşire yaşadıkları sorunları, hemşireliğe bakışlarını, sorunlar için çözüm önerilerini Al Jazeera Türk’ten Sibel Güneş’e anlattılar.

Muhammed Demir 35 yaşında 12 yıldır hemşirelik yapıyor. Şu anda  Acıbadem Maslak Hastanesi’nde çalışıyor. Trakya Üniversitesi Hemşirelik Bölümü’nde mezun. Mesleği tercih etmesinde ailesinde hemşire olarak çalışan kişilerin önemli rol oynadığına dikkat çekiyor:

“Hemşireliği bilinçli tercih ettim. Teyzem hemşireydi, babam laboratuvar  teknisyeni olarak görev yapıyordu. Okula başladığımda ön yargılarla çok mücadele ettik. Çok ciddi algı problemi vardı. Hastaları karşılarken, staj yaparken ciddi sorun yaşadık. Hatta hatayla bu dalı seçtiğimiz düşünülüyordu.”

Son 5 yıldır algı değişti

Mesleğe başladıktan sonra değişik kliniklerde görev yapan, ameliyata hazırlık bölümünde ve onkoloji servisinde çalışan Muhammed Demir, mesleğin sağlığın merkezinde bir meslek olduğuna işaret ediyor:

“Hemşirelik mesleğiyle ilgili son 5 yıldır daha sağlıklı bir algı var. Bu meslek evrensel bir meslek. Toplum artık daha rahat kabul ediyor. Hemşire yardım eden kız kardeş anlamına geliyor. Ama 5 yıl sonra tüm kaygılar ortadan kalkacak. İnsanlar kadın erkek ayrımı yapmayacaklar.”

Hemşirelik çok zor bir meslek

Muhammed Demir, sanılanın aksine hemşirelik mesleğinin erkeklere daha uygun bir meslek olduğunu düşünüyor. Bunu da bir örnekle açıklıyor:

“Hemşirelik çok zor bir meslek. Sevilmeden yapılmaz. İnsanlar yakınlarının bahislion
altını temizlemek zorunda kaldıklarında bundan rahatsız oluyorlar. Hemşireler bunu devamlı yapıyor. Bir de eve gidip çalışıyor kadınlar. Erkekler hemşirelik mesleğinde kadınlara göre daha rahat. Biz eve gidiyoruz, eş işini ve çocuk bakımını eşimiz hallediyor ama kadınlar için durum böyle değil. Ben çok ağır bir hastayı kaldırırken boynumu incittim. Her şeyi cihazlarla çözemiyorsunuz ağır hastaları hareket ettirmek için fiziksel gücünüzü kullanıyorsunuz. Bu kadınlar için daha zor.”

Hemşirelik mesleğinin koşulları düzeltilmeli

Erkek hemşireler de kadın hemşireler gibi mesleğin uzun çalışma saatlerinden ve aldıkları ücretlerin yeterli olmamasından rahatsız. Muhammed Demir, hemşirelik mesleğinin cumartesi, pazar tatili olmadığını, sadece yıllık izni olduğunu hatırlatıyor ve “Bizim mutlaka yıpranma tazminatımız olmalı, emekliliğimiz de buna göre planlanmalı” diye konuşuyor.

Kendimizi geliştirmemize fırsat verilmeli

Hemşirelik mesleğinin gelişebilmesi için hemşirelerin toplantıları takip edecek şekilde desteklenmelerinin gerektiğine işaret eden Muhammed Demir, “Benim kurumum bizi destekliyor ama bir çok meslektaşımın böyle bir şansı yok: Bir toplantıya katılım bedeli  3 bin lirayı buluyor. Böyle bir parayı hemşireler bütçelerinden ayıramıyorlar. Ortalama 2 bin lira ücret alındığı için birçok hemşire bu parayı verip seminer izleyemiyor. Sadece hizmet olarak bakılıyor hemşireliğe. Hemşireliğin geliştirilmesi gerektiği düşünülmüyor” diyor.

Hemşirelik mesleğinin sorunlarını görünce tercih ettim

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ameliyathanede görev yapan Ali Yılmaz ise 31 yaşında. Kars Kafkas Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu’ndan mezun olmuş. Şimdi de hemşirelik alanında yüksek lisans yapıyor. Ali Yılmaz’ın eşi de kendisi gibi hemşire. Eşinin hemşire olması, yaşadığı sorunlar Ali Yılmaz’ın da üniverstide okuduğu matematik bölümünü bırakıp hemşireliğe yönelmesinde etkili olmuş.

“Bu mesleği bilinçli tercih ettim. Eşimle flört ederken onun çalışma koşullarını gördüm. Bu alana yöneldim. Hemşirelik mesleğinin sorunlarını çözmek, saygınlığı konusundaki sıkıntıyı ortadan kaldırmak için elimden geleni yapmak için tercih ettim. Mesleğin başlangıcında erkek hemşirelik konusunu ben kafama takmadım. Ama birçok erkek hemşirenin bana çok dert yandığı bir konu oldu bu. Alay konusu olduklarından yakınıyorlardı arkadaşlarım.”

Erkek hemşireler kadın hastalıkları bölümlerinde yadırganıyor

Erkek hemşirelerin çalışma zorluklarına önemli bir örnek veriyor Ali Yılmaz. Erkek hemşirelerin kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde çalışmalarının yadırgandığına işaret ediyor, “İnsanlar sağlık mensubu olduğumuzu, yemin ettiğimizi unutabiliyorlar, ya da farkında değiller. O yüzden sıkıntı yaşanıyor” diyor.

Erkek hemşireler kadınlardan biraz daha avantajlı

Kadın hemşirelerle iş yükü, çalışma saati, ücret konusunda sistemde eşit derecede zarar gördüklerini belirten Ali Yılmaz, avantajları olan tek konunun ise kas gücü olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

Biz daha güçlüyüz. Uzun çalışma saatleri konusunda kadınlardan biraz daha dayanıklıyızKadınlar bu mesleğe yıllardır çok fazla emek verdiler. Ben de kendi adıma sorunların çözümü için bir şeyler yapmayı istiyorum.”

Ali Yılmaz da Muhammed Demir de hemşirelik mesleğinin adının yüzlerce yıllık bir emeğin ürünü olduğunu ve ismin değişmesinden yana olmadıklarını söylüyorlar. İsmin değişmesinin mesleğin saygınlığını eksilteceğine dikkat çekiyorlar.

**

Bu içerik hemşirelik ve ebelik mesleğine gönül verenler tarafından hazırlandı.

Sende gönül verdiysen içeriği arkadaşlarınla paylaşayarak bize destek olabilirsin.

 

Kaynak: Al Jazeera Turk http://www.aljazeera.com.tr/haber/hemsireligi-bilincli-secen-erkekler Erişim Tarihi: 7.03.2018 Saat: 20:46

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.