Amy Morin’in belki en fazla okunan yazılarından birisi ’13 Things Mentally Strong People Don’t Do’ adlı yazısıdır. Bu yazı aslında aynı adla kaleme aldığı kitabının çok kısa bir özeti niteliğindedir.

Bu kitabı okuduktan sonra Amy’nin önerilerini hemşirelere uyarlamayı düşündüm. Bu uyarlamayı olumlu bir şekilde yapmanın anlaşılmasını kolaylaştıracağı düşünüyorum.

Bilmelisiniz ki zihinsel dayanıklılığı yüksek olan hemşirelerin sebat güçleri yüksek olmakla birlikte hayatta başarılı olma ihtimalleri yüksektir.

Öncelikle zihinsel dayanıklılığı tanımlayalım.

Zihinsel Dayanıklılık; çok çalışabilme ve başarısızlık ya da kötü durumlar karşısında sarsılmadan durabilme yeteneği; kişilerin sıkı çalışarak uzun erimli tutkuları ve hedeflerine odaklanabilmesini sağlayan içsel kalitedir.

Şimdi yöntemlerimize bakalım..

1. Kendinize acıyarak zaman kaybetmeyin

Kendinize acımayın. Bu acıma duygusu olaylara takılıp kalmanızı sağlar. Odaklanma sorunu oluşturur. Sonrasında ise yapmak istediklerini yapacak güç bulamamanız ile sonuçlanır.

 2. Gücü elinizde tutun. Başkasının eline vermeyin

Başkalarının sizi kötü hissettirmelerine izin vermeyin. Bazı insanlar sizi baskı altında bırakarak üzerinizde egemenlik kurmak isteyebilirler. Bunun olmaması için gücü elinizde tutmanız ada bu gücü elde edici girişimler yapmanız gereklidir.

 3. Değişimden kaçmayın

Değişim. Değişim. Değişim… Herşey değişirken sizin değişmemeniz sizin gerilediğinizi gösterir. Her alanda değişimi görebilmeli ve o değişimlere yönelik sizin uygun pozisyon almanız önemlidir. Bu durum değişimin sizin yararınıza olmasını sağlar.

 4. Kontrol edemeyeğiniz şeyler için vakit harcamayın

Hayatın büyük bir çoğunluğu kontrol edemeyeceğiniz şeylerden oluşur. Hayatta değiştirilebilir ve değiştiremez olarak ayrılan durumlara karşı tavırlarınızın da farklı olması gerekir. Örneğin; bir yere giderken trafikte kaldınız. İlerlemek sizin elinizde olmadığı için bu durumun sizi etkilemesine izin vermeyin.

5. Başkalarını memnun etmeye çalışmayın

Herkesi memnun etmek zordur. Bunun için kendinizde herkesi memnun etmek ile ilgili bir zorunluluk hissiyatı yaratmayın. Bu hissiyat sizin kendinize yaptığınız en büyük kötülük olabilir. Yeri geldiğinde imkanınız var ise başkalarına yardım edebilirsiniz. Bunu bir zorunluluk olarak görmeyin.

6. Hesaplanmış riskler alın

Hesaplanmış riskler kişileri başarıya ulaştıran ana etmenlerdir. Hakkında hiç bir bilgi sahibi olmadığınız bir konu hakkında birşeyler yapmak aptallıktan başka birşey değildir. Risk alırken hisleriniz önemlidir. Peki o hisleri besleyen, oluşturan bilgi yumaklarına sahip değilseniz hata yapma ihtimaliniz çok yüksek olur. O konu ile ilgili tüm alternatifleri masaya serdikten sonra harekete geçmek mantıklı bir seçenektir.

 7. Geçmişte takılı kalmayın

Herkesin geçmişinde iyi kötü zamanları olmuştur. Çok büyük hatalar yapmış olabilirsiniz. Fakat bu hatalara takılıp kalmak sizin enerjinizi tüketir. Enerjinizi her zaman gelecek fırsatlara saklayın.

 8. Aynı yanlışları tekrar tekrar yapmayın

Siz deli misiniz? Bakın ne diyor Einstein; ‘Delilik, aynı şeyi tekrar tekrar yapıp, farklı sonuçlar beklemektir.’  Siz hala yaptığınız hatadan ders almıyor ve aynı konuda aynı hatayı yapıyorsanız kendinizi sorgulamanız gereklidir. Hatalar en büyük öğrenme fırsatlarıdır. Bunu böyle görüp ilerlemek sizi daha ileriye götürür.

 9. Başkalarının başarılarını kıskanmayın

Alanınızda sizden daha başarılı kişiler mi var?

Zihinsel dayanıklılığınız yüksek ise sizden daha başarılı kişileri kıskanmaz ve haset etmezsiniz. Çünkü başarılı kişiyi takdir etmek büyük bir erdemdir. Hele kendi alanınızda ise bu kişi. Burada yapmanız gereken onun başarılı olurken yaptığı iyi şeyleri gözlemlemenizdir. Sizin eksik yada yanlış yaptığınız şeyleri ondan öğrenmeniz yapacağınız en iyi şey olacaktır.

 10. Başarısızlık sonrası pes etmeyin. Ayağa kalkın ve yürüyün.

Başarı ve başarısızlık kişisel bir algılamadır. Dünya üzerinde bunların ortak tanımı yoktur. Kendinizi başarılı hissetmediğinizde ve başarısızlık yaşadığınızda ilk yapmanız gereken sorgulamak ve ayağa kalkıp devam etmektir. Hayatınız boyunca bir çok başarısızlık yaşayabilirsiniz. Aslında onlar o işin doğru yapılmayacağı ile ilgili yolları öğrenmenizi sağlar. Her başarısızlık arkasından gelecek başarı için bir enerji depolar. Sizin bu enerjiyi iyi kullanıp yararınıza olmasını sağlamaktır.

Hayat yere düştüğünüzde kalkıp yürüyebildiğiniz yerden devam eder. 🙂

 11. Yalnız geçirilen zamandan korkmayın 

Kendi başınıza (yalnız) çok mu kalıyorsunuz? Yalnız kaldığınızda huzursuzluk hissetmiyorsanız, zihinsel dayanıklılığınız yüksek demektir. Yalnız kaldığınızda kendinizi değerlendirir, geçmişinize göz gezdirir, gelecek işe planlar yapar ve düşünürsünüz. Bu durum sizin olgunlaşmanız için gereken bir inzivadır.

 12. Dünyanın kendinize birşeyler borçlu olduğunu düşünmeyin

Kimse size siz talep etmediğiniz ve çalışmadığınız sürece bir şey vermez. Bunu bilerek kendi sorumluluğunuzu alarak çalışmalısınız.

13. Anında sonuç beklemeyin

Hayatta her şeyin bir oluş  ve ortaya çıkış süresi vardır. Bir elmanın, bir arabanın ve de bir insanın. Bunun için hemen kısa sürede çözümler ve kazançlar sağlamayı aklınızdan silin. Doğru yerde, doğru zamanda, doğru kişiyle, doğru konu hakkında çalıştığınızdan emin olmanız zaman alabilir. Bunun için zamana yaymak ve fırsatları beklemek gereklidir. O arada fırsata da hazır olmak için çabalamalıyız.

**

Zihinsel dayanıklı hemşirelere günümüzde çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Belki öğrencilerimize zihinsel dayanıklılık konusunda yeterine yönlendirici olamıyoruz. Bu durum ise mezun olan öğrencinin kendini 6 ay – 1 yıl sonra bakım hizmetleri müdürü olacağını düşünmesine neden oluyor. Bu durum gerçekleşmeyince hızlı bir tükenmişliğe doğru kayıyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.