Resmi Gazetenin 12 Nisan 2000 tarihli 24018 sayılı sayısında Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinden derlenmiştir.

Hangi Makamlar Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasını Yapar?

  • Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılır.
  • İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı´ndaki bilgi kayıtları ile Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü´ndeki adli sicil kaydı, talepleri üzerine, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yapacak makamlar ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilgili birimlerine verilir.

Kimlerin Hakkında Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılır?

  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması; gizlilik dereceli birim ve kısımlar ile askeri, emniyet,
    istihbarat teşkilatlarında ve ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalıştırılacak personel hakkında yapılır.
  • Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını;
    bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarının gizlilik dereceli birim ve kısımları ile yurtdışı teşkilatında ve askeri, emniyet, istihbarat teşkilatlarında ve ceza infaz kurumu ve tutukevlerinde çalıştırılacak personel hakkında yapar.
  • Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı; Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirliklerinin görev ve yetkileri saklı kalmak kaydıyla, güvenlik soruşturmasını Milli İstihbarat Teşkilatında çalışacak personel, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kadro ve kuruluşlarında çalışacak subay adayları ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin belirleyeceği diğer personel ile bakanlıklar ve kamu kurum ve kuruluşlarının gizlilik dereceli birim ve kısımlarının heyerarşik olarak bağlı bulunduğu üst kademe yöneticilerinden müsteşar, genel müdür, vali, büyükelçi ve müstakil birim amirleri ile bunların yardımcıları ve ayrıca yurtdışı teşkilatında sürekli görevlendirilecek bütün personel hakkında, arşiv araştırmasını ise sadece gizlilik dereceli birim
    ve kısımlarda görev alacaklar ile bunların bu fıkrada sayılanlar dışında kalan yöneticileri ve ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel hakkında yapar.
  • Ayrıca, müşterek kararname ile atanacak personelden hakkında güvenlik soruşturması yapılmamış olanlar için Başbakanlıkça arşiv araştırması yaptırılır.
  • Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü´nün birbirlerinin personeli hakkında yapacakları güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının esas ve usulleri ile bu Yönetmeliğin uygulanmasında kullanılacak bilgi ve belgelerin karşılıklı değişimi Başbakanın onayıyla yürürlüğe konulacak esaslar ile düzenlenir.

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasının Yenilenmesi

  • Gerekli görülen hallerde ilgili bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşları güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yenilenmesini isteyebilirler.

***

Yazı serimizin tamamı aşağıda yer almaktadır. 

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Süreci (Rehber)

1 – Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasının Amacı, Kapsamı ve Dayanağı Nedir?

2- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması İle İlgili Tanımlar

3- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması İle İlgili Gizlilik Derecelerinin Sınıflandırılması

4- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasını Yapacak Makamlar ve Uygulanacak Esaslar

5- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasında Hakkınızda Neler Araştırılır?

6- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasında Hangi Yöntemler İzlenir?

7- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasında Sorumlu Kimdir ve Değerlendirme Sonucunda Ne Olur?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.