Görsel URL: https://bloximages.chicago2.vip.townnews.com/heraldextra.com/content/tncms/assets/v3/editorial/0/d8/0d893f1b-7da9-52e9-8b4b-250a2ca4a246/51fc44c090f9b.image.jpg

 

İş sağlığı hemşireliği, hemşirelik bilgi ve becerilerinin işçi sağlığı alanında uygulandığı, işçilerin sağlığının korunması ve geliştirilmesi için halk sağlığı ilke ve kuramlarının kullanıldığı hemşirelik uygulamalarını içerir.

İş sağlığı hemşireliği mesleki olarak bağımsız bir uzmanlık alanıdır. Hemşireler sağlık bakımı hizmetlerini sürdürürken bağımsız hemşirelik kararları alırlar. İş sağlığı hizmetleri temel olarak koruma üzerine odaklı hizmetlerdir ve bu hizmetler proaktif bir yaklaşım içerir. Meslek hastalığı ve iş kazaları gerçekleşmeden önce yapılması gerekenler planlanır ve uygulanır. İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunumu bir ekip hizmetini gerektirmektedir. İş sağlığı hemşiresi, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları bu ekibin temel üyeleridir.

İş Sağlığı Hemşiresi Olmak İçin Ne Yapmam Gerekiyor?

Ülkemizde iş sağlığı kapsamının farklı meslek gruplarıyla genişletilmesiyle artık iş yerlerinde sağlık personeli olarak acil tıp teknisyenleri, sağlık memurları ve çevre sağlığı teknisyenlerinin de çalışabilmesinin önü açıldı. Eğitim düzeyi de farklı olan bu meslek gruplarının hepsi aynı sertifika eğitim programına dahil edilmekte ve yılda 2 kez ÖSYM tarafından yapılan ’’Diğer Sağlık Personeli’’ sınavına (Aralık ve Mayıs aylarında) girerek 60 puan ve üzeri not alanlar (önceden geçme notu 70 puan idi) bu ünvanla işyerlerinde çalışabilmektedirler. Sertifika eğitim programlarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş özel eğitim kurumları belirli bir ücret karşılığında yürütmektedir.

13 Mart 2018 itibariyle ülkemizde 13229 sertifikalı diğer sağlık personeli bulunmaktadır.

İş Sağlığı Hemşireliği Lisansüstü Eğitim Seviyesinde

Gelişmiş ülkelerde iş sağlığı alanında yüksek lisans ve doktora programlarının sayısı giderek artmaya başlamıştır. Bu programlara hemşirelerin katılımlarının giderek arttığı bilinmektedir. Türkiye’de halk sağlığı hemşireliği yüksek lisans ve doktora programları içinde ders olarak iş sağlığı hemşireliği dersleri vardır.

Uzaktan eğitim ile iş sağlığı hemşireliği yüksek lisans programının 2012 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde açılmıış olmakla birlikte daha sonra 2013-2014 eğitim öğretim yılında Adnan Menderes Üniversitesi’nde iş sağlığı hemşireliği tezsiz yüksek lisans programı açılmıştır.  2016-2017 eğitim öğretim döneminde tezli ve örgün eğitim olarak iş sağlığı hemşireliği yüksek lisans programının Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilimdalı’nı tarafından 2 öğrenci alınması olumlu gelişmeler olarak değerlendirilebilir.

İş sağlığı hemşireliği alanında ülkemizde henüz doktora programlarının açılmaması da bu alanda kendini geliştirmek, akademik kariyer yapmak ve literatüre katkı sağlamak isteyen hemşireler için olumsuz bir durumdur.

**

Bu içerik hemşirelik ve ebelik mesleğine gönül verenler tarafından hazırlandı.

Sende gönül verdiysen içeriği arkadaşlarınla paylaşayarak bize destek olabilirsin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.